RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nadia frykter for livet

Sist oppdatert:
Nadia frykter at hun om få uker blir drept dersom hun ikke går med på å gifte seg med den fremmede mannen som faren har pekt ut for henne. Les hennes sterke historie.

Redselen for at hennes egen far skal tvinge henne til å gifte seg med en fremmed har ligget der siden hun var barn. Og i sommer begynte marerittet. Da ble Nadia solgt.

Vi kaller henne Nadia, for hun tør ikke å bruke sitt egentlige navn eller vise ansiktet sitt når hun fortelle historien sin. Problemet med tvangsekteskap i Norge fremdeles stort - trass i nye lover som skal hindre det.

Ikke oppholdstillatelse
Nadia frykter at faren, eller andre i hans miljø, vil ta livet av henne, dersom hun nekter å gifte seg.

- Ingen sier det direkte, men det er indirekte trusler om at de skal drepe meg.

- Hvordan har hverdagen din vært siden du fikk vite at det var planer om at du skulle gifte deg med en fremmed?

- Et helvete. Bare et helvete.

Mannen som Nadia skal tvinges til å gifte seg med om få uker, bor i Norge, men han har ikke oppholdstillatelse.

I følge Den norske ekteskapsloven kan ikke en mann uten oppholdstillatelse gifte seg i Norge. Nadia har likevel ikke tro på at lovverket kan beskytte henne – eller er nok til å stoppe tvangsekteskap.

- Prutet meg ned
- Faren min ville ha masse penger, men det ville de ikke betale. De begynte de å diskutere prisen. «Nei, dette er for dyrt,» sier mennene. Så sier faren min «Nei, dette er ikke dyrt, jenta vår er bra,». Tilslutt kom de frem til en pris som passet dem.

- Så du ble prutet ned?

- Ja.

- Hvordan føltes det?

- Forferdelig. Jeg følte meg som et dyr, som en ku, som en sau som de skulle selge, sier Nadia.

Knuste drømmer
Nadia drømmer om å gifte seg med en mann hun elsker, og hennes største ønske er å bli advokat. Nå har hun mistet alt håp.

- Når jeg sitter i klasserommet og elevene diskuterer ting, så er tankene mine helt ute av klasserommet. Det er veldig trist og jeg er veldig lei meg når jeg ser at det er utrolig mange jenter rundt meg som har så mye frihet, og de kan gjøre det de vil.

- Jeg later som kan, men det er tull. Jeg kan ikke. Jeg har ikke noe av den friheten de har. Jeg har ingen frihet.

- At en skal gifte seg med meg for å få oppholdstillatelse, det er sykt! Hvor har det blitt av følelser, hvor har det blitt av kjærligheten, spør Nadia.

Hun har alltid drømt om fremtiden, om huset, mannen, og barna hun en dag skulle få.

- Drømmene før var rosa farget, veldig fine - bare et paradis - men etter at de presset meg til å gifte meg med ham, er alle drømmene, fremtiden, huset, barnet, mannen min - alt bare svart. Det eneste jeg tenker på er hvordan jeg skal komme meg ut av dette her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere