Nær truffet av meteoritt

Foto: Karl Emil Sødergren (Jærbladet)

Hans Herigstad ble rimelig overrasket da han fant ut at en meteoritt hadde landet på gårdsplassen hans. Se bilder her.

11.07.06 08:08

- Det var søndag morgen da jeg skulle ut i garasjen at jeg så et stort hull i grusen. Jeg ble først litt irritert fordi noen hadde rotet på gårdsplassen min, så jeg tok foten og jevnet ut grusen og dekket til hullet, forteller Herigstad til TV 2 Nettavisen.

Et par meter fra hullet fant han en ganske stor stein, som han tok med inn for nærmere øyesyn, ifølge Jærbladet. Han merket fort at dette langt fra var en vanlig stein.

- Jeg vasket steinen og så at den var litt brent på begge sider, og da tenkte jeg på hullet. Eksperter har nå undersøkt steinen, og det viser seg at det er en meteoritt, sier Herigstad stolt.

- Lukter litt gammelt
Steinen har etterlatt seg et krater som er 25 centimeter dypt, og har en diameter som er omtrent den samme størrelsen. Rundt er det bare kastet litt grus til siden, men gårdsplassen ser ellers veldig lite berørt ut, ifølge jærbuen.

- Den er vel to knyttnever stor, og veier to kilo. Og så lukter den litt gammelt, sier Herigstad.

Han er glad for at steinen ikke traff huset hans - som ligger i Orre på Jæren.

- Jeg lurer på hva forsikringsselskapet hadde sagt da? Og hvis den hadde truffet meg, da hadde jeg vel reist opp dit den kom fra, sier en munter Herigstad.

Han tror meteoritten må ha truffet tomta hans mellom midnatt og tidlig søndag morgen, men han har ikke hørt noe spesielt.

- En sensasjon
Meteorittfunnet er ifølge Stavanger Astronomiske Forening veldig stort.

- Dette er litt av en sensasjon. Det høres ikke urimelig ut at en meteoritt på denne størrelsen ville ha laget et sånt hull. For noen år siden reiste vi opp til en øy utenfor Bergen for å se om vi klarte å finne en meteoritt som falt ned der, men måtte gi opp. Dette er utrolig spennende, sier professor Per Amund Amundsen i fysikk ved Universitet i Stavanger til Jærbladet.

Mandag ble steinen undersøkt av eksperter, og de konkluderte med at det er en meteoritt.

- De så på den i en time, og mente den burde komme på et museum her i nærheten. De var skeptiske til at jeg skulle sende den til Nasa og USA, og mente jeg ikke ville få den tilbake om jeg gjorde det, sier den stolte finneren.

- Uhyre spennende
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard nærmest jubler.

- Jeg synes det er uhyre spennende, nærmest fantastisk. Men jeg må ta et forbehold om at det virkelig er en meteoritt. Jeg tror det er det, men jeg vil gjerne få det bekreftet, sier Røed Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

Han sier at dersom steinen er magnetisk så er sannsynligheten stor for at det er en meteoritt.

- Da er det i så fall Norges 14. meteoritt gjennom tidende, og det sier litt om hvor sjelden det er. Norge er et langt land med mye stein, og så er det funnet bare 14 meteoritter, sier Røed Ødegaard entusiastisk.

Ifølge den kjente astronomen er det helt unikt i Norge at en meteoritt treffer så nære et hus.

- Det har forekommet at hus har blitt truffet, men aldri i Norge. En veldig liten del av verden er bebygd, så sjansen for at bygningsmasse blir truffet er forsvinnende liten, sier Røed Ødegaard.

Så ildkule forrige uke
Røed Ødegaard forteller at det som skjer før en meteoritt treffer bakken, er at en stein er på kollisjonskurs med jorden, og at den har kommet inn i jordens bane med en fart på nesten hundre tusen kilometer i timen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tone Jørstad

- Når den treffer lufta blir den veldig oppvarmet og farer over himmelen som en ildkule. I forholdsvis lav høyde kan den bli knust, så det kan godt hende at det finnes flere biter rundt i området. Deretter treffer den bakken med en fart på 200-300 kilometer i timen, sier astronomen.

Senest den 5. juli skrev TV 2 Nettavisen om nettopp en ildkule som raste over himmelen i Vindafjord.

- Det kan være en sammenheng, så det kan være interessant. Men her må jeg ta visse forbehold, sier Røed Ødegaard.

Men siden det er snakk om fire dager imellom, kan det være to forskjellige meteoritter.

- Røkke kan kjøpe den
Hans Herigstad forteller til TV 2 Nettavisen at han nå vil låse meteoritten inn. Og han ser kanskje noen muligheter til å tjene noen kroner på den.

- Jeg får selge den til Røkke. Men han må nok gi meg noen millioner, sier han, og ler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.