RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GASSES: Landeveisrøvere gasser bobil- og campingturister med narkosegasser og rundstjeler dem. NAF anbefaler å investere i gassvarslere. Illustrasjonsfoto, mannen på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre.
GASSES: Landeveisrøvere gasser bobil- og campingturister med narkosegasser og rundstjeler dem. NAF anbefaler å investere i gassvarslere. Illustrasjonsfoto, mannen på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre. Foto: Kjell Herskedal/NTB Scanpix

NAF advarer: Turister rundstjeles etter gassing

Sist oppdatert:
Ferierer du i bobil, campingvogn eller båt bør du sørge for å ha gassvarslere. Ellers risikerer du å bli rundstjålet av landeveisrøvere

NAF advarer campingturister mot landeveisrøvere som bruker narkosegasser på ferierende, slik at de kan rundstjele dem mens de er bevisstløs.

Her kan du tipse Nettavisens journalist.

ADVARER: Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF

– Gasses og rundstjeles

– Vi har ikke registrert mange tilfeller i Norge, men vi vet det forekommer i utlandet, og vi har hørt om flere tilfeller hvor folk har blitt satt ut etter at de ble gasset og deretter rundstjålet, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF Jan Ivar Engebretsen til Nettavisen.

Alle som ferierer i bobil, campingvogn eller båt bør derfor sørge for å skaffe seg gassvarslere og montere dem riktig. For landeveisrøverne er kyniske nok til å pumpe bedøvende gasser inn i bobilene og campingvognene mens beboerne ligger og sover.

Deretter rundstjeles de for verdier.

– Jeg anbefaler å investere i gassvarslere som har sensorer som er i ulike høyder. Gassene er forskjellige, noen er lettere enn luft og går dermed opp, andre er tyngre enn luft, og går dermed ned. Og noen gasser blander seg i luften generelt. Derfor er det viktig å ha riktig utstyr, sier han.

Styr unna parkeringsplasser

– Mange kjøper falsk trygghet når de går til innkjøp av gassvarsler som bare slår ut i én høyde. Da kan de rammes. Å bli frastjålet materielle verdier er én ting, men det er veldig ubehagelig å vite at du har hatt fremmede så tett innpå deg også.

De fleste tilfellene av slike tyverier skjer ikke på campingplasser, men på parkerings- og rasteplasser langs veien.

– Jeg anbefaler å investere i gassvarslere som har flere sensorer som er i ulike høyder - kombinasjonsvarslere. Gassene er forskjellige, noen er lettere enn luft og går dermed opp, andre er tyngre enn luft, og går dermed ned. Derfor er det viktig å ha riktig utstyr, sier han.

– Jeg anbefaler derfor at turister unngår å parkere på dårlige opplyste plasser, som er yndet for slik type kriminell virksomhet. Ellers anbefaler jeg å ta seg inn på campingplasser hvor det er en jevn strøm av folk.

– Sjekk utløpsdatoen

NAF anslår ikke at problemet er stort i Norge, men Engebretsen kjenner til at norske campingturister har blitt utsatt for ran ved at landeveisrøvere har brukt narkosegass i Nederland, Frankrike og Sverige. Spesielt i området rundt Gøteborg har det vært problemer.

– Jeg kjenner til ett tilfelle av dette i Norge, det var for noen år siden i Østfold, men ellers er det nok i Sverige det er mest aktuelt for norske turister. Vi følte det var viktig å gå ut med dette i forkant, det blir litt for sent når det allerede er skjedd.

Narkos- og gassvarslere fås kjøpt i utsalgssteder for bobil og campingvogner, i tillegg til salgssteder av bilrekvisita, forteller Engebretsen.

Gasslekkasjer fra apparater og beholdere kan i verste fall forårsake dødsulykker, som kvelning av karbonmonoksid og gasser som brukes til matlaging eller oppvarming.

– Når du har kjøpt en gassvarsler må du ikke være fornøyd med bare det. Det er viktig å sette seg inn i hvordan den fungerer, og at den er riktig montert, advarer Engebretsen.

Han anbefaler også å teste gassvarslerne jevnlig. Dette kan gjøres med lightergass. Narkosegassvarslere kan testes med lim, alkoholdamp, neglelakk og parfymer.

I tillegg oppfordrer han å sjekke utløpsdatoen.

– De fleste gassvarslerne varer et par år før de må skiftes ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere