*Nettavisen* Nyheter.

Nagler tiltalte til Slåtten

Foto: Arne Lutro, TV 2 Nettavisen

FØRDE (TV 2 Nettavisen): Det er ingen tvil om at det var DNA fra drapstiltalte Øyfred Standnes som ble funnet på Anne Slåtten. Men hvordan det kom dit, er fremdeles et mysterium.

03.02.05 00:36

DNA-eksperten Bente Mevåg fra Rettsmedisinsk institutt i Oslo var soleklar i sin konklusjon i Fjordane tingrett onsdag: Dersom den tiltalte ikke har en tvillingbror eller en bror, så må minst tre av de ni DNA-prøvene funnet på Slåtten, stamme fra Standnes.

- Sjansen for at det skulle være noen andre, er en til en million, sa Mevåg i retten.

Hun understrekte samtidig at det ikke er hennes jobb å vurdere skyld, bare bevistyngden i resultatene fra DNA-analysene.

Sterkeste spor
Onsdag var i hovedsak satt av til å gjennomgå de tekniske funnene gjort på stedet hvor Anne Slåtten ble funnet drept. Dette er uten tvil påtalemaktens sterkeste bevis mot sunnfjordingen.

Det er gjort 60 analyser av biologisk materiale funnet på Anne Slåtten, og ni av disse viser at en mann har vært i kontakt med henne.

De mannlige sporene ble gjort på Slåttens bryst, bh, lepper, panne, håndledd og fingertupper. Ingen av prøvene tydet på at andre enn Standnes hadde vært i kontakt med Slåtten drapsmorgenen.

Peker mot Standnes
Det er en fullverdig match mellom DNA-funnet og Standnes. Epitelceller på Slåttens høyre bryst gir full uttelling på elleve av elleve markører. I tillegg har prøven fra bh-en ti av elleve markører, noe Mevåg mener er så godt som full klaff.

Syv av prøvene er såkalte blandingsprofiler. Det vil si at Slåttens og gjerningsmannens DNA er blandet sammen. Mevåg forklarte at når man så på den mannlige delen av profilen, Y-profilen, var det full klaff på prøven fra leppene.

Ifølge rettsmedisineren er dette resultatet ikke identifiserende, men det gir en kraftig indikator på hvem gjerningsmannen kan være. De resterende seks funnene var bare delvis intakte, men ingen av prøvene utelukket Standnes.

- Kan komme fra urin
Forsvarer Ivar Blikra gikk detaljert til verks i sin utspørring av Mevåg. Et av hans viktigste poeng var å finne ut hvordan DNA hadde kommet på Slåtten. Mevåg forklarte at cellene måtte ha kommet dit via svette, spytt eller hudkontakt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Nettavisen/Arne Lutro

- Hvordan kan dere være sikre på det, spurte advokatfullmektig Bjarte Buanes, som er forsvarer Blikras sidemann under rettssaken.

- Man kan ikke si noe helt sikkert. Når man gjør analysen, så ødelegger vi DNA-strukturen. Vi kan dermed ikke si hvor cellene kommer fra, svarte Mevåg.

Hun forklarte at det er mulig å teste opprinnelsen på epitelceller, men på grunn av begrenset biologisk materiale fra funnstedene ble det umulig å teste for begge deler ettersom testing ødelegger materialet.

- Kan cellene komme fra urin?

- Vi har ikke gjort noen test på urin. Men funnene må settes i sammenheng. Det ville gjort bh-en våt og det ville kanskje luktet litt. Vi har ikke merket lukt, svarte Mevåg.

Bilder fra obduksjonen viste imidlertid at genseren Slåtten hadde på seg under anorakken var blitt våt enkelte steder, blant annet delvis på siden av brystene.

- Burde ikke dette vært undersøk når avdøde ligger to til tre meter fra en trafikkert vei, fulgte advokat Blikra opp.

- Nei, det synes jeg ikke.

- DNA-bevis ikke godt nok alene
Spørsmålet etter dagens vitneforklaringer blir dermed det samme som før - hvordan kom Standnes sin DNA på Anne Slåtten. Politiet har så langt ikke funnet noen vitner som knytter han til åstedet, men det er liten tvil om at den tiltalte har et forklaringsproblem.

- Men hva mener dere om å basere en sak på DNA-bevis alene?

- Vi mener veldig sterkt at DNA ikke bør stå alene, men må vurderes inn i en sammenheng, nettopp for å klargjøre hvordan det har kommet dit, sier Mevåg til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.