*Nettavisen* Nyheter.

Nakenbilder intet hinder for jobb

Foto: (TV3)

Nakenbilder på nettet bør ikke hindre noen i å få jobb, mener bemanningsselskapet Adecco.

28.04.09 21:39

Mange hundre tusen nordmenn har bilder og personlige opplysninger åpent tilgjengelig på sosiale medier som Facebook og ulike datingtjenester.

Men selv om festbildene eller de lettkledte russebildene var morsomme å legge ut, så kan det komme en blåmandag når man skal søke jobb.

Nå setter bemanningsselskapet Adecco en stanser for at nettsøk skal hindre fremtidige karrierer hvis opplysningene ikke er relevante:

– På nettet finnes det masse utagerende party-bilder, men slike bilder sier ikke nødvendigvis noe om hvordan man skjøtter jobben sin, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Sletter ikke arkiv
En gjenganger er unge kvinner som har ønsker om å bli glamourmodeller, og som fristes til å legge ut lettkledte bilder av seg selv.

Noen år senere er de ferdig med studiene og skal ut i jobb, og da melder bondeangeren seg.

Redaktør Gaute Tyssebotn i Side2.no opplever flere slike henvendelser:

- Vi får ikke mange slike henvendelser, men det kommer noen hvert år. Kanskje 3-4 henvendelser, i året, anslår Side2-redaktøren.

Glamourmodeller i bikini
- De fleste kommer fra kvinner i slutten av 20-årene som har blitt omtalt enten i forbindelse med realityshow de har deltatt i eller for at de har opptrådt som glamourmodeller. Når de så er ferdig med studiene ønsker de gjerne ikke at de første treffene en potensiell arbeidsgiver finner av dem på nettet er et bikinibilde der de er omgitt av 10 berusede menn eller lignende.

Les saken:Vurderte ikke å sensurere jentesex

Les også:Sparket etter Vi Menn-bilder

I likhet med papiravisene sletter heller ikke Side2 sitt historiske arkiv uten videre:

- Vi har en policy der vi ikke fjerner artikler fra arkivet vårt med mindre de inneholder faktafeil. Men det er en del menneskelige hensyn å ta også, og ved noen anledninger har vi fjernet bilder og artikler på forespørsel. Dette vurderer vi fra sak til sak, sier Side2-redaktør Gaute Tyssebotn.

Nye regler i Adecco
Bemanningsselskapet Adecco gjennomfører årlig rundt 40.000 jobbinterjuer og opplever stadig oftere at arbeidsgivere krever nettsjekk av søkerne.

– Vi opplever stadig oftere at bedrifter som bruker oss til å rekruttere nye medarbeidere, ber om at alle jobbsøkerne skal googles, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen.

På den annen side opplever selskapet også stadig oftere søkere som angrer på bilder og annet stoff som er lagt ut på nettet.

Derfor har Adecco nå innført regler om ikke å konfrontere søkerne med enkelt-bilder.

Korttenkt
– Det skal være en veldig spesiell jobb dersom et partybilde fra en studentfest skal være relevant. At det kan være korttenkt å legge ut slike bilder, er en annen sak, sier Hanne Stenstrøm, ansvarlig for opplæring av konsulentene som intervjuer jobbsøkere i Adecco.

Hun er kritisk til opplysninger hentet fra nettet.

– Det finnes enormt mye informasjon på nettet, og man kan ikke vite om den er korrekt. Bilder av en jobbsøker kan godt være lagt ut av andre, uten jobbsøkerens godkjenning.

Kan fjerne alt hos Biip
Landets største community for ungdom, Biip.no, har klare regler om at de 415.000 brukerne kan fjerne alt - hvis de vil.

Daglig leder Erling Løken Andersen mener at dette spesielt er et problem i ungdomsmiljøet: - Mange unge tenker seg ikke godt nok om når de publiserer bilder på nettet – og blir hjemsøkt av bildene i flere år etterpå, sier han, og forteller at Biip derfor lar medlemmene selv beholde all råderett over bilder og innhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Medlemmet kan når som helst selv melde seg ut av Biip.no, via et enkelt utmeldingsskjema på Biip.no – og vi sletter da alle opplysninger vi måtte ha om brukeren, i tillegg til alle bildene hans/hennes, sier daglig leder Erling Løken Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.