RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nakenfoto på fest kostet 30.000 kroner

Sist oppdatert:
De tre unge mennene tok bilde av venninnens underliv mens hun sov ut rusen etter en fest. Nå er de dømt for krenkende atferd.

En fuktig fest på en hytte i Geilo i romjula 2009 ble en ubehagelig opplevelse for en ung kvinne og har nå påført tre unge menn fra Asker pletter på rullebladet.

Asker og Bærum tingrett dømte 28. oktober mennene - alle rundt 19 år gamle - til å betale en bot på 10.000 kroner hver for krenkende atferd eller sone 15 dager i fengsel.

Fant ikke støtte i nyere rettspraksis
De tre ble dømt for å ha tatt bilder av underlivet til en venninne mens hun sov ut rusen etter en fest på en av hyttene.

Tingretten fant ikke sammenlignbare saker i nyere rettspraksis å vise til, men var likevel klar i sin konklusjon:

- Å ta bilder eller film av en jevnaldrende venninnes underliv mens hun sover faller innunder ordlyden («seksuelt krenkende ller annen uanstendig adferd»), heter det i dommen.

Slapp å dekke saksomkostninger
Saken havnet i tingretten fordi de tre ikke godtok foreleggene. Det var en ekstraomgang Asker-mennene ikke vant noe på. Dommen ble den samme som forelegget de hadde fått. Men de slapp å dekke saksomkostningene. Tingretten la til grunn at de var studenter og arbeidsledige og snart skulle avtjene militærtjeneste.

Fuktig fest med 100 deltakere
De tre som nå er dømt hadde sammen med 20 andre gutter leid en stor hytte på Geilo i forbindelse med nyttårsfeiringen i 2009. En del jenter de kjente bodde på andre hytter i området. Guttene og jentene festet sammen i disse dagene, og episoden som er omtalt i dommen fant sted på en slik fest 28. desember.

Det hadde vært rundt 100 personer til stede på festen, og det ble konsumert store mengder alkohol.

Fotograferte og filmet naken venninne
Utpå natten, da flere av festdeltakerne hadde forlatt hytta, gikk de tre mennene inn på et soverom der de fant to kamerater og en venninne sovende i en dobbeltseng. Kvinnen var kun iført bh og truse. Mens de tiltalte hevdet at de ikke hadde fjernet trusa og blottlagt hennes underliv, kom retten til at det var det de hadde gjort. Deretter hadde de fotografert og filmet henne.

Ifølge dommen skal flere av bildene ha vært vist til andre festdeltakere etterpå, og det kom også folk inn på soverommet for å se. Tingretten kom til at de tre hadde medvirket til spredning av de krenkende bildene og fortalt andre om hvordan kvinnen lå.

Bestemte seg for å slette bildene
En times tid etter opptrinnet på soverommet, fikk de involverte åpenbart kalde føtter og bestemte seg for å slette alle bilder. Men en gjenglemt mobil med bildene som skulle være slettet ble funnet av fornærmedes venninne, og forholdet ble deretter politianmeldt.

På et av bildene ser man ifølge retten en person som holder en hånd på kneet til fornærmede mens han tar bilde av hennes underliv.

Fornærmede merket ingenting
Tingretten fant det bevist at de tiltalte utførte det som beskrives som «seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd». De konkluderte med at fornærmede, som sov tungt mens hun ble fotografert og observert, åpenbart ikke hadde samtykket til handlingen.

I formildende retning la tingretten vekt på at de tiltalte angrer på det de gjorde og har bedt om unnskyldning overfor fornærmede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere