RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når kontakten dras ut

Sist oppdatert:
Nesten hver dag avsluttes en behandling på norske sykehus og en pasient dør. – Det skal ikke være lett, sier professor i barnesykdommer, Thor Willy Ruud Hansen.

Seksjonsoverlegen jobber i dag på barneklinikken på Rikshospitalet. Han er blant dem som tar beslutningen når en livsunderstøttende behandling skal avsluttes for barnet.

- I dagens medisin er ikke alt som er teknisk mulig nødvendigvis alltid medmenneskelig godt. Det er den hengebroen vi balanserer på, vi som driver med livsunderstøttende behandling av kritisk syke på sykehus, sier Thor Willy Ruud Hansen til TV 2 Nettavisen.

Han kjenner ikke situasjonen til fireåringen Kristina, som ligger på Haukeland universitetssykehus, på annen måte enn gjennom media. Derfor vil Ruud Hansen ikke kommentere denne saken direkte.

Kristinas far, Oddmund Hjartåker og legene har ulik oppfatning av hvor store skader hun har. Faren kjemper for at hun skal få mer tid, fordi hevder å ha kontakt med henne, mens legene mener det er meningsløst å fortsette behandlingen. Nå er det lagmannsretten som skal ta stilling til hva som skjer videre.

Hva slags liv?
Ruud Hansen sier sykehuset gir grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle.
- Spørsmålet er alltid hva slags liv vi gir vi dette barnet i fremtiden. Vil dette barnet ha smerter? Lider barnet? Er deres liv et liv uten kontakt med omverdenen? spør professoren.

- Ingen av oss er profeter. Men likevel, vi kan ikke skygge unna ansvare for å spørre oss selv om dette, legger han til.

Professoren mener en kan ende opp med å holde liv i mennesker i " ubegrenset tid" dersom en ikke forholder seg til realitetene.

- Vi snakker om mennesker som ikke kan våkne eller ha glede av livet på annen måte. Da er vi ikke lenger ute etter å bedre folks liv eller å lindre sykdom, sier han.

Ikke ufeilbarlig
Professoren er klar på at behandlingen hele tiden skal være et samspill og dialog mellom foreldrene og helsepersonellet, men at den endelige beslutningen er legens.
- Dialogen må også bestå av at foreldre og leger bruker både hodene og hjertene våre. Vi må fatte en beslutning som forsøker å ta helheten i betraktning, sier Ruud Hansen.

Samtidig innrømmer han at heller ikke legene er ufeilbarlige.
- Det er alltid mulig å ta feil. Men det kan ikke bety at en hver pasient ut ifra en biologisk forståelse skal holdes i live i måneder og år. Da har medisinens fjernet seg fra sitt medmenneskelige ansvar, sier han.

Han viser også til Terri Schiavo-saken , der Terri ble liggende i koma i 14 år. Foreldrene mente de hadde kontakt med henne og nektet en avslutning, mens hennes mann ville avslutte. Obduksjonen viste at hun hadde så store skader at det ikke kunne vært noen kontakt.

Forståelse
Professoren sider det omtrent daglig blir bestemt å avslutte livsunderstøttende behandling på norske sykehus.

- Det store flertall av tilfellene skjer dette i forståelse mellom pårørende og medisinske behandlere, hvor man blir enig om at man

har gjort det som var medisinsk var mulig og forsvarlig, og at videre behandling ville kunne innebære å bryte de grensene som

medmenneskeligheten setter, sier han.

Professorens erfaring er at de fleste foreldre kan leve med en slik beslutning.

- Det skal aldri være lett å stanse en respiratorbehandling. Det skal være en pinefull prosess. Hvis det blir for lett, er det et faresignal, sier han. - Og det er viktig å være bevisst på forskjellen mellom å forlenge livet og å forlenge døden.

Han er også overbevist over at om foreldre/pårørende og medisinsk personell har kommet til en slik beslutning i samforstand, så er det en god beslutning.

- Når vi har gjort så godt vi kunne, mener jeg at det bør kunne stå for enhver kritikk. Det var det man kunne gjøre da og visste da, og måtte beslutte det, sier han.

Mandag skal lagmannsretten ta stilling til om de vil stanse Haukeland universitetssykehus i å avslutte behandlingen av Kristina Hjartåker. TV 2 Nettavisen dekker saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere