Gå til sidens hovedinnhold

Narkobiler i skytteltrafikk

Bander fra Litauen har blitt store på narkosmugling til Norge.

Bander fra Litauen har overtatt rollen som hovedleverandører av syntetisk narkotika til Norge, skriver Aftenposten.

Flertallet av smuglerne som tas er nå fra det baltiske landet, selv om mye narkotika fortsatt kommer fra Polen og Nederland. Inntil i fjor gikk smuglerrutene til Norge i stor grad via Tyskland, Danmark og over Øresundsbroen til Sverige.

- Det siste året har vi sett en dreining mot Østersjøfergene hvor vanlige personbiler med hemmelige rom nærmest går i skytteltrafikk til Norge. Det er ikke uvanlig at de vi tar har gjort mer enn ti turer i løpet av et relativt kort tidsrom, sier underdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratets seksjon for grensekontroll til avisen.

Smuglerne bruker spesialutstyrte biler med hemmelige rom og ifølge avisen er det to måneders ventetid for å få utstyrt slike biler i grensebyen Mariampole. En vellykket smuglertur kan innkassere to årslønner for en kurér.

De baltiske landene blir Schengens østgrense fra nyttår og norsk politiet har innledet samarbeid med kolleger i Litauen. Prosjektansvarlig Jonny Bunæs i SuPortNet forteller til avisen at de vil bruke tolket og internett ved et norsk callsenter i Litauen for å utveksle informasjon.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter