*Nettavisen* Nyheter.

Narkopusherne i hvit frakk

Jamal Khamis Foto: Kjetil Mæland/privat (Nettavisen)

Hvert år mister leger retten til å rekvirere narkotiske medisiner fordi pasientene får for mye. Slik blir de tatt.

16.09.10 06:00

Nettavisen har tidligere skrevet om fastlegen Jamal Khamis i Oslo som er tiltalt for å ha tatt betaling for resepter på vanedannende medisiner som paralgin forte, sobril og valium.

Forsvareren til Khamis, Morten Furuholmen, mener derimot at Khamis opplevde sterkt press fra enkelte pasienter til å skrive ut resepter på narkotiske preparater. Khamis selv har forsvunnet, og er nå etterlyst internasjonalt. Rettssaken mot ham er berammet til oktober.

En opptelling Helsetilsynet har gjennomført for de siste 10 årene, tyder på at narkotikalangere i hvit frakk tilhører sjeldenhetene. De siste 10 årene har 53 leger mistet retten til å rekvirere disse vanedannende a- og b-preparatene. I samme periode har 73 leger fått advarsel på grunn av uforsvarlig rekvirering.

Mange motiv
- Dette er en utrolig sammensatt gruppe. Noen av disse legene har lagt seg til en dårlig praksis der de er for romslige eller naive overfor sine pasienter. Noen av dem blir presset av pasienter eller familiemedlemmer, og ber faktisk selv om å bli fritatt fra å rekvirere a- og b-preparater. Noen har en annen narkotikapolitikk enn det staten har, og så har du de som pusher dop i hvit frakk. Dem liker vi svært dårlig, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo til Nettavisen.

Det er altså de færreste av de 125 legene som har resepter mot betaling slik Khamis er tiltalt for.

- Ja, dette tilhører unntaket. De fleste leger mister rekvisisjonen eller får advarsel på grunn av uforsvarlig pasientbehandling, sier avdelingsdirektør Aud Nordal i Helsetilsynet til Nettavisen. Hun uttaler seg generelt om problemet, og ikke spesielt om saken til Khamis.

Ikke rutinekontroller
- Hvordan kontrollerer dere at leger ikke skriver ut for mye slike preparater?

- Dette gjør man ikke rutinemessig. Man kan ikke føre kontinuerlig kontroll med alle leger, sier Nordal. Slike kontroller gjøres ved at man henter inn lister fra apotekene over hvor mye legen har rekvirert. Disse listene blir sammenlignet med pasientjournalene for å se om pasientene har fått for mye vanedannende medisiner.

- For at man skal gjennomføre en kontroll av en lege, må det først komme en bekymringsmelding, sier hun.

Fylkeslege Schou sier at mange bekymringsmeldingene kommer fra både apoteker og fra pasientene selv.

- Vi har noen saker der narkomane selv har varslet om leger som pusher narkotika. Også blant dem er det mange reflekterte mennesker som sier fra når leger gjør ting som ikke er bra, sier Schou.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.