*Nettavisen* Nyheter.

Narkosmuglerne lurt trill rundt av tollerne

I PAKKER: Slik var amfetaminen pakket i bilens bensintank. Foto: Tollvesenet Foto: Tollvesenet

Strenge fengselstraffer for smuglere av rekordstort amfetaminparti.

Natt til fredag 14. juni 2013 kjørte en 51 år gammel mann, bosatt i Tsjekkia en tyskregistrert Mercedes på E18 gjennom Sverige, mot grensen ved Ørje. Gjemt i tanken på bilen befant det seg 19,8 kilo amfetamin. Litt foran på veien hadde han med seg en følgebil, en norskregistrert VW Caddy, med to litauiske menn bosatt i Sandefjord. Følgebilen kjørte først over grensen, og meldte om klar bane og ingen tollkontroll, men narkotikaen skulle likevel aldri passere norskegrense, skriver Smaalenene.no.

Fulgte med

En tollinspektør som kjørte på E18 retning Årjäng fattet nemlig mistanke til de to bilene da han møtte på dem rundt 15 kilometer fra grensen. Han varslet tollstasjonen på Ørje. og da han noe senere fikk tilbakemelding om at kun følgebilen hadde passert, snudde han bilen og kjørte retning Norge igjen.

Ved Shell-stasjonen i Töcksfors fant han igjen Mercedesen, og han bestemte seg til slutt for å følge med på den. Ved 04.00-tiden så han at den kjørte mot grensen.

Lurt av tollerne

Der hadde tollerne allerede sjekket følgebilen, og gitt de to i bilen, en 42 år gammel mann og en 33 år gammel mann, inntrykk av at de avsluttet kontrollen, og stengte stasjonen for natten. Dette var i realiteten ikke tilfelle, og da 51-åringen ankom i Mercedesen ble han stanset. Han oppga at han var på vei til Sandefjord for å besøke en slektning, men ved kontroll ble narkotikaen funnet. Tollerne sørget for å følge Caddyen videre inn i Norge. Politiet ble også varslet.

Les mer: Lokal tollsjef: – Det største beslaget vi har gjort.

Under rettssaken i Heggen og Frøland tingrett la aktor Guro Hansson Bull ned påstand om 10 års fengsel for alle de tiltalte, med fratrekk av 386 dagers varetekt for 51-åringen og 385 dagers varetekt for de to i følgebilen. Bull Hansson ville ha beslaglagt en GPS, en mobiltelefon og Mercedesen som 51-åringen var i besittelse av. Det ble også lagt fram et krav om at sistnevnte betalte saksomkostningene.

Blant de sentrale bevisene som ble framlagt i retten var utskrift av diverse mobilkommunikasjon mellom de to bilene på turen mot Norge, både tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I TANKEN: Da tollerne undersøket denne tanken fant de narkotika. Foto: Tollvesenet Foto: Tollvesenet

Retten delte seg når det gjaldt bevisvurderingen av de tre. En meddommer samt rettens leder, sorenskriver Rolf Ytrehus, mener at det ikke var tilstrekkelig bevist at 33-åringen visste om narkotikaen, og at han satt i en følgebil. Den siste meddommeren mente dette var bevist.

Retten dømte derfor 51-åringen og 42-åringen til 10 års fengsel, mens yngstemann fikk 11 måneders fengsel for uaktsom deltakelse i smuglingen.

Les flere saker fra Smaalenenes Avis her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag