*Nettavisen* Nyheter.

Narkotaxier i Oslo

TV 2 Nettavisen kan i dag avsløre at flere titalls taxier i Oslo er narkobutikker på fire hjul. Se bildebeviset her.

01.07.05 10:20

I går avslørte TV 2 Nettavisen Oslos nye dopmarked på Grünerløkka, der 60-70 aggressive og pågående ungdommer selger narkotika åpenlyst. Dopmarkedet blir betegnet som den nye Plata, og mesteparten av salget av hasj og «rekreasjons-dop» i Oslo omsettes i parken som ligger like ved legevakten.

Men det er slett ikke bare i parken at dopet selges. Flere uavhengige kilder i politiet og taximiljøet forteller at drosjer er blitt tatt i bruk som rene narkobutikker. Et titalls taxier skal være involvert i denne nye formen for narkotrafikk, viser informasjon TV 2 Nettavisen er i besittelse av.

- Vanskelig å avsløre
- Jeg kan bekrefte at politiet er godt kjent med at dette foregår, men vi har ikke skaffet oss oversikt over hvor mange drosjer det er snakk om, sier Morten Løw Hansen, leder for organisert kriminalitet-seksjonen ved Oslo politidistrikt.

Løw Hansen bekrefter også at oslopolitiet har aksjonert mot flere narkodrosjer etter tips fra publikum.

- Men det er svært vanskelig å avsløre dopsalg fra drosjer. Vi er helt avhengig av tips, for narkotaxiene forsvinner i mengden av vanlige drosjer, sier Løw Hansen.

Selger i bilen
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, opererer narkoselgerne i helt ordinære drosjer som har løyve for taxivirksomhet. Det er ikke noe ved de involverte taxiene avslører hva slags trafikk som egentlig foregår – nemlig narkotrafikk.

- Vi er kjent med at det er forskjellig form for narkotrafikk som taxiene bedriver. Noen fungerer som depot, og kjører rundt narkoleveranser til gatelangere. Andre driver salg fra bilen – de henter opp en kunde, selger stoffet i bilen, og slipper kunden av. Dermed er det tilsynelatende vanlig taxitrafikk som foregår, sier Løw Hansen.

Drosjene skal være fra forskjellige taxifirmaer i Oslo. Det er i dag fire selskap som driver drosjevirksomhet i hovedstaden, hvor Oslo Taxi AS er det største.

Vil ikke rydde opp
- Dette er helt ukjent for oss, sier styreleder i Oslo taxi, Lars Grydeland.

Han vil imidlertid ikke ta tak i problemet med narkodrosjene, selv etter TV 2 Nettavisens avsløring.

- Nei, vi kan ikke ta tak i dette før politiet retter en henvendelse til oss. Det holder ikke at en avis skriver det. Politiet må selv komme til oss og be om vår bistand, sier styrelederen.

- Men dere kan vel ta tak i dette på eget initiativ?

- Ikke før vi får bevis for at dette foregår, eller at politiet tar kontakt.

Grydeland understreker at Oslo Taxi tar sterk avstand fra narkotrafikk i drosjer.

- Dette bryter ikke bare med straffeloven, men også med vårt regelverk. Slikt er overhodet ikke akseptert av vårt selskap, sier han.

TV 2 Nettavisen skrev i går at det er dukket opp et omfattende narkomiljø en park nederst på Grünerløkka. Under kan du se den avslørende bildespesialen fra narkoparken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.