Gå til sidens hovedinnhold

NASA-raketter klare for oppskytning fra Norge

Fire forskningsraketter fra NASA står klar til å skytes opp fra Norge i løpet av den nærmeste uken. Rakettene er de første i en rekke på tolv.

Rakettene skal undersøke den øvre delen av jordas atmosfære og er et resultat av et internasjonalt samarbeide for å få flere raketter i lufta samtidig. En sentral del av prosjektet går også ut på å forenkle datadelingen mellom partnerne i prosjektet, skriver Universitetet i Oslos nettavis Titan.

Jorda er omgitt av et magnetfelt som beskytter mot strømmen av ladde partikler fra sola, det som kalles solvinden. To steder på jorda, i polområdene, har magnetfeltet hull, en slags trakt hvor solpartiklene kan strømme ned og komme i direkte kontakt med jordas atmosfære.

Nord-Norge og Svalbard har en unik beliggenhet for å kunne få tilgang til den nordlige trakten, og forberedelsene til oppskytningen har pågått en god stund.

Fire NASA-raketter er først ut, to fra Svalbard og to fra Andøya. De fire skal skytes opp omtrent samtidig i perioden 4. til 18. desember, avhengig av værforhold og gunstige forhold i ionosfæren.

Tre av NASA-rakettene som skal skytes opp nå i desember, har romværinstrumenter fra Universitetet i Oslo om bord.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken