*Nettavisen* Nyheter.

Nasker for en million om dagen

Nordmenn ligger i Europa-toppen når det gjelder nasking, viser ny undersøkelse. Bare i Oslo stjeler vi for én million kroner hver eneste dag.

27.01.05 14:03

Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) forsvinner det varer for 3,9 milliarder kroner hvert år, hvorav 1,3 milliarder skyldes butikktyveri av butikkens egne ansatte.

Totalt utgjør naskingen 1,7 milliarder kroner årlig, og hele én million kroner hver handelsdag i Oslo.

Hver nordmann stjeler i snitt varer for 369 kroner hvert år.

Anmelder 24.000 tyverier
- Politiet mottar årlig rundt 22-24.000 anmeldelser av butikktyverier, og to tredjedeler av dem gjelder nasking. Tyverier for mindre enn 1700-2000 kroner blir som oftest klassifisert som nasking, forteller Thor Martin Bjerke ved HSH til TV2 Nettavisen.

Han deler naskerne opp i fire kategorier: Vanlige mennesker som stjeler på impuls, yrkeskriminelle, narkomane og spillegale, og yrkesaktive som stjeler for å komme seg ut av et økonomisk uføre.

Senterleder Sturla Tune ved Oslo City bekrefter langt på vei at de som nasker kommer fra alle samfunnslag og aldersgrupper, men mener likevel at det er en liten overvekt av ungdommer.

- Alle nasker
- Alle nasker. Alt fra direktører til skoleelever, selv om vi nok kan si at det er en overvekt av yngre folk. Det er omtrent like mange gutter som jenter som stjeler, til tross for at om lag 70 prosent av de besøkende ved kjøpesentre er jenter, forteller han til TV 2 Nettavisen.

I 2004 forsvant 1,38 prosent av norske butikkvarer uten at eierne fikk en krone igjen for dem, ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Det plasserer Norge som sjette verst i Europa på nasking. Verst i klassen er Storbritania med 1,58 prosent, og bestemann er Sveits med 0,89 prosent årlig svinn.

Mange ansatte stjeler
Undersøkelsen, som ble utført av Centre for Retail Research i England for næringslivsbransjen, viser likevel en nedgang i norsk nasking på 2,8 prosent fra 2003. Nesten en tredjedel av tyveriene blir begått av butikkens egne ansatte.

- De siste årene har det blitt gjort mange tiltak for å stoppe nasking gjort av kunder, men ressursene bør kanskje heller settes inn mot å forhindre nasking gjort av ansatte og eventuelt å forhindre rutinesvikt rundt varelevering, sier Sturla Tune ved Oslo City.

De verste naskelandene (tallet i parentes angir prosentvis svinn):
1. Storbritannia (1,59)
2. Finland (1,42)
3. Portugal (1,41)
4. Hellas (1,41)
5. Frankrike (1,40)
6. Norge (1,38)
7. Tsjekkia (1,38)
8. Italia (1,36)
9. Sverige (1,36)
10. Spania (1,36)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.