*Nettavisen* Nyheter.

NATO-soldater pakker og drar

NATO-øvelsen «Iron Sword» lakker mot slutten. Regn med køer når 5.500 soldater og 2.500 kjøretøyer skal hjem.

13.06.05 13:55

Siden 23. mai har soldater fra 10 nasjoner deltatt i øvelsen «Iron Sword». NATO-soldatene som nå er på hjemvei skal bevege seg fra feltøvingsområdet på Østlandet til baser i Tyskland og Nederland.

- Vi må forvente køer på de aktuelle strekningene, men vi gjør dette i dialog med veitrafikksentralen, sivilt og militært politi, og håper det kan skje uten for store ulemper for vanlig trafikk, sier presse- og informasjonsoffiser ved Fellesoperativt hovedkvarter, kaptein Thomas Bjørnholm til TV 2 Nettavisen.

Fra Elverum og Hønefoss
Over 2.500 militære kjøretøy er i gang med å forflytte seg fra Elverum og Hønefoss. Forflyttningen vil foregå som militærkolonner. I perioden 13. juni til 21. juni vil det daglig forflyttes i overkant av 30 kolonner med 10-15 kjøretøyer i hver.

Ferdig 22. juni
22. juni vil øvelsen være avsluttet, og det siste skipet forlate Borg havn i Fredrikstad. Personellet flys fortløpende ut fra Gardermoen militære flystasjon.

Det meste av troppeforflytningene vi skje på disse veistrekningene:

  • Fra Elverum via riksvei 3 til Borg havn Fredrikstad.
  • Fra Hønefoss via E16, E18, riksvei 33 og og E6 til Borg havn Fredrikstad.
  • Fra Rygge/Halmstad via E6 via riksvei 111 til Borg havn Fredrikstad.

Trafikkavviklingen styres av militærpoliti i samarbeid med sivilt politi og veimyndighetene. Oppdatert informasjon om trafikksituasjonen finnes på www.vegvesen.no

Styrken som har øvet i Norge utgjør NATOs reaksjonsstyrke, der Norge deltar med et mannskap på 1.000 fra Telemark Bataljon.

To ulykker
Øvelsen har så langt foregått uten alvorlige ulykker. Presse- og informasjonsoffisier Thomas Bjørnholm forteller om to trafikkulykker:

3. juni ble ni soldater skadet under en kollisjon nær Elverum.

Søndag 5. juni kjørte et nederlandsk pansret kjøretøy av veien nord for Kongsvinger. Fem soldater ble skadet, men ingen livstruende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.