*Nettavisen* Nyheter.

Navarsete fikk gull - de etter fikk rav

Foto: Foto (ODD HELGE BRUGRAND)

Alt tyder på at Navarsete fikk mye dyrere gave enn de som fulgte etter.

11.09.10 14:07

Senterpartiets leder og tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete fikk i 2006 et armbånd i hvitt gull fra Aker Yards til en verdi av 26.500 kroner. Gaven ble mottatt da hun som gudmor døpte fergen M/S «Bergensfjord».

Fergen var den første av en serie på fem båter, som ble bygget av Røkke-verftet Aker Yards, som nå heter STX Europe, da Navarsete satt som samferdselsminister.

To verdener
NA24 har snakket med to av gudmødrene etter Navarsete. Disse er Fjord1s regnskapssekretær Marit Øverås og KrFs stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide.

Marit Øverås er gudmor for M/S «Fannefjord». Hun sier til NA24 at det var verftet i Polen som ga henne et ravsmykke.

- Skattet du av gaven, eller innberettet den på selvangivelsen?

- Jeg har ikke blitt informert om at jeg måtte det, sier hun, og påpeker at arbeidsgiver var tilstede under skipsdåpen, slik at det ikke er noen hemmeligheter knyttet til gaven.

KrFs Rigmor Andersen Eide, sitter i næringskomiteen på Stortinget og er styremedlem i Fjord1 MRF. Hun er gudmor for M/S «Moldefjord».

- Hva slags gave fikk du i forbindelse med dåpen?

- Et smykke, et halssmykke av rav, sier Andersen Eide til NA24, og legger til at smykket ble innberettet til ligningsmyndighetene.

Der Navarsete fikk et gullsmykke fikk disse to altså et smykke av rav, et materiale som har langt lavere verdi enn gull.

Vil ikke ut med gavene
Finans- og organisasjonsdirektør Hans-Jørgen Wibstad i STX Europe (tdligere Aker Yards) vil overfor NA24 ikke oppgi hva de andre gudmødrene har mottatt.

- Generelt er det vanlig å gi en gave til gudmor, sier han til NA24

Om verdien på Navarsetes gave sier han: - Så vidt vi forstår er det et normalt nivå.

Han legger til at dette, så vidt han vet, er et normalt nivå i dag.

Billige smykker
- I Norge er det lite smykker som selges og utvikles med rav. Det skyldes at det er et rimelig produkt som blir sett på som litt gammeldags, sier gullsmed Thomas Heyerdahl til NA24.

Han forklarer at man stort sett finner rav i kombinasjon med sølvsmykker, fordi rav i seg selv er så rimelig.

- Vanligvis koster ravsmykker fra et par hundre til tusen kroner. Det normale er at man har kombinerer billige materialer med mindre kostbare stener og dyre stener kombineres med mer kostbare materialer, sier han.

Man kan få tak i dyrere ravsmykker, men da er neppe vanlige gullsmeder rette stedet å lete.

- I hovedsak er det slik at man for rimeligere smykker betaler for produksjon og bearbeidelsen. Rav er et forholdsvis lett tilgjengelig materiale og derfor rimelig. Men dersom det er veldig spesielle, og helt unike ravbiter kan man også få en høyere pris. Det kan være objekter som er helt klare og eventuelt med dyr innkapslet i den forsteinede kvaen. Ved slike helt unike objekter kan man på auksjoner kanskje oppnå sekssifrede priser, sier Heyerdahl.

Anmeldt
Wibstad hos STX vil ikke kommentere om selskapet utviser ekstra aktsomhet når det gjelder å gi gave til en gudmor i en så sentral maktposisjon som Navarsete.

- Det er en hypotetisk problemstilling, sier han til NA24.

Onsdag ettermiddag ble Navarsete politianmeldt for brudd på paragraf 276a, som omhandler korrupsjon, av Rød ungdom

Les mer: Navarsete politianmeldt

Det har ikke lykkes NA24 å få tak i Trine Otterlei, som er gudmor for «Romsdalsfjord».

Diskuter saken i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.