RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navnetoppen 2005

Sist oppdatert:
Emma og Markus topper listen over de mest brukte jente- og guttenavnene her i landet i fjor. Se hele listen her.

I fjor fikk 514 jenter navnet Emma, det utgjør 1,8 prosent av jentebarna som fikk navn i 2005. Det korte navnet har vært i toppen siden 2003, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Markus var det mest brukte guttenavnet fra 1999 til 2002. Så toppet Mathias i to år. Men i 2005 var det altså 1,7 prosent av guttene som ble hetende Markus, som nå topper navnestatistikken.

Topp 10 jentenavn

1: Emma

2:Thea/Tea

3: Ida

4: Sara/Sarah

5: Julie

6: Emilie

7: Hanna/Hannah

8: Nora

9: Malin

10:Ingrid/Ingri

A-endinger
På jentesiden er det Thea med og uten h som har andreplassen, fulgt av Ida, og deretter Sara med og uten h. På de neste plassene ligger Julie, Emilie, Hanna og Hannah, Nora og Malin. Ingrid i ulike former er på 10. plass.

På andreplass blant guttene ligger Mathias. Så følger Jonas, som har vært blant de ti mest populære navnene siden 1996. Kristian ligger som nummer fire, og er for 32. året på rad blant de ti mest brukte guttenavnene.

Ifølge SSB har hele 33,5 prosent av smårollingene fått korte navn som slutter på a eller ah. Det er tredje år på rad. Bunnen for a-endelsene ble nådd i 1953 med 9,2 prosent. I 1883 var slike navn gså veldig poulære. Da var bruken av a-endingsnavn på 32,8 prosent.

Nye navn
Størst framgang det siste året blant jentenavnene har Sofie, Thea, Andrea, Malin, Linnea, Jenny Selma, Ingrid og Leah. Linnea har vært. Harry-Pottere effekten synes også på navnevalgene, med Hermine på vei opp. Også Tomine er mer brukt.

Topp 10 guttenavn:

1: Markus/Marcus

2: Mathias/Matias

3: Jonas

4: Kristian/Christian

5: Tobias

6: Alexander/Aleksander

7: Adrian

8: Henrik

9: Andreas

10: Martin

Adrian, Henrik, Tobias og Noah har hatt størst framgang av guttene i fjor. De siste fem årene er endingene størst for Oliver, Noah, Elias og Emil i positiv retning. Lucas var det eneste nye navnet som kom inn på topp 40 av guttenavnene i fjor.

Selv om Emma fortsatt topper statistikken, er det færre som kaller barna sine det. Silje, Stine og Camillla har hatt størst tilbakegang av jentenavnene de siste fem årene. Bruken av navnet Vegard, Thomas og Stian er falt siden 2004, mens Simen, Stian, Thomas og Sander har falt mye siden 2000.

Selma fram i Oslo
Selma ligger på 2. plass i hovedstaden, mens mange nyfødte jenter i Sogn og Fjordane har fått navnet Linnea. Det ligger på tredjeplass i navnestatistikken der.

Jakob har 2.plassen i Oslo blant gutta, Simen nr 3 i Oppland, og Noah nummer 6 i Nordland. I Stavanger er Thomas nest mest populær. I Oslo ligger Mohammad, stavet på ulike måter, på femte plass. Andelen av de to mest populære navnene i landet er for øvrig lav i Oslo, fordi det bor mange fremmedkulturelle der som får andre navn.

Du kan lese hele listen med fordeling av antall navn her. (Ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere