RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navngir våpenkjendis

Sist oppdatert:
Kjendisen som var involvert i et våpendrama i Oslo søndag, blir tirsdag identifisert i et ukeblad.

(Nettavisen/SIDE2): Over hele forsiden på ukebladet Se og Hør blir TV-kjendisen avslørt med navn og bilde. Kort tid etterpå fulgte også nettstedet Hegnar Online opp ved å identifisere kjendisen.

- Overtramp, mener leder av norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

- Dette får stå for ukebladets regning, sier politioverbetjent Janne Stønner ved Sentrum politistasjon.

Øvrige medier har fulgt politiets oppfordring om å anonymisere kjendisen i sin omtale av saken.

Med våpen i hendene
Det var søndag morgen at den profilerte mannen ble tatt av væpnet politi i en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo. Han skal blant annet ha holdt i et våpen i hendene da politiet stormet inn.

Kjendisen mente han så fremmede mennesker inne i leiligheten sin via en monitor, og at han derfor hadde bevæpnet seg. Foreløpig er han ikke siktet i saken, og det er uklart om den blir henlagt eller ikke.

LES SAKEN: TV-kjendis hadde 25 våpen

Kjendisen var syk - Kokkvold reagerer
- Selv om Vær Varsom-plakaten er blitt noe liberalisert, så er det fremdeles et klart krav om at identifisering i slike saker må berettiges i et informasjonsbehov. Det kravet er ikke innfridd i dette tilfellet, sier Kokkvold til Nettavisen/Side2.

Politiet ønsket mandag ikke å gå i detalj omkring våpendramaet eller pågripelsen av TV-kjendisen.

- Det er sykdom inne i bildet her, derfor viser vi til taushetsplikten. Vi forventer også at media utviser den samme varsomheten, sa politiførstebetjent Anne Kleczka til Nettavisen/Side2 mandag.

Opplysninger om at kjendisen skal ha vært beruset, samt at det er er sykdom inne i bildet, får Kokkvold til å reagere ekstra sterkt på Se og Hørs identifisering.

- Ikke berettiget å identifisere
- Det gjør saken langt alvorligere. I norsk presse har vi gode og lange tradisjoner for å beskytte mennesker som trenger det, enten det er på grunn av sykdom eller rus. Jeg kan overhodet ikke se at Se og Hør kan berettige denne identifiseringen, fastslår han.

Det skal ikke ha skjedd noe dramatikk da politiet kom inn i leiligheten. Kjendisen er våpenentusiast og har bæretillatelse. Mannen skal ha vært tydelig beruset og måtte dermed avlegge blodprøve på legevakten.

Avhører vitner
- Hva er status i saken?

- Vedkommende er fremdeles ikke siktet, og vi foretar avhør av vitner. Det er fremdeles sider ved saken vi må jobbe videre med, sier politioverbetjent Janne Stønner.

TV-kjendisens advokat, Berit Reiss-Andersen, reagerer kraftig på oppslaget i Se og Hør.

- Jeg reagerer meget sterkt på identifiseringen av min klient. Den er unødvendig og kritikkverdig, og særlig bildebruken med våpen er det vi umiddelbart reagerer på, sier advokat Reiss-Andersen til Dagbladet.no.

- Naturlig å omtale
Se og Hør mener det var riktig å navngi TV-kjendisen.

- Foranledningen var at det var en dramatisk væpnet politiaksjon med en kjendis i A-klassen, som selv ringte politiet og sa at han følte seg truet av en inntrenger i egen leilighet. For oss er det da naturlig å omtale saken på en slik måte vi har gjort i dagens nummer, sier assisterende sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør til Nettavisen/Side2.

Haave avviser at de kommer med beskyldninger mot kjendisen.

- Vi beskylder jo ikke denne personen for noe i det hele tatt. Samtidig har personen ved sin advokat fått mulighet til å korrigere eller gi et tilsvar til de opplysninger vi satt på da vi gikk i trykken, noe advokaten ikke ønsket, sier han.

Uenig med Kokkvold
- Men Kokkvold karakteriserer oppslaget som et overtramp?

- Det er vi altså uenig i, sier Haave.

- Politiet har bedt om varsomhet og begrunnet det med at det er sykdom inne i bildet?

- Man lager saker ut fra den informasjonen man har til rådighet før man går i trykken. Vi har ikke hørt noe om sykdom fra verken advokaten eller politiet før vi gikk i trykken. Så disse opplysningene er i så fall helt nye for oss, sier Haave.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere