*Nettavisen* Nyheter.

Navngitte kriminelle i søkelyset

Flere personer i ransmiljøet er navngitt som mulige personer involvert i Munch-ranet. Etter Stavanger-ranet har ransmiljøet slått sprekker, og nå lekker opplysninger ut.

24.08.04 10:01

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

TV 2 Nettavisen har selv fått flere tips fra ransmiljøet om kriminelle personer som kan stå bak ranet av Skrik og Madonna. Det har også politiet, som nå jobber opp mot flere navngitte personer.

Den intense etterforskningen etter Stavanger-ranet har ført til murring i miljøet. Den omfattende overvåkingen av sentrale personer i miljøet har trolig også gjort sitt til at miljøet slår sprekker.

Kan sile ut moduskandidater
Overvåkningen vil trolig også lette politiets arbeid med å etterforske Munch-ranet. Politiet vet at minst en av ranerne snakket norsk, og i Norge er det et relativt begrenset antall personer som kan gjennomføre et ran av denne typen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

Selv om den omfattende overvåkingen ikke hjalp politiet i å hindre ranet, så vil den hjelpe med å sile ut moduskandidater som politiet kan utelukke i Munch-ranet. Dermed blir mulige gjerningsmenn færre.

Profesjonelle
Politiet tror ikke lenger at ranet var utført av amatører slik det ble sagt tidligere. I motsetning til Stavanger-ranet og Post-ranet i Oslo, var Munch-ranet tilsynelatende noe klumsete utført. Blant annet ble det lagt vekt på at ranerne strødde bevis langs hele fluktruten fra Munch-museet på Tøyen til Sinsen tennisklubb. Der fant politiet en fluktbil som ikke var utbrent, i motsetning til det som er blitt vanlig i norske ran.

- Dette at ran i første omgang kan virke amatørmessig, trenger ikke å bety at de ikke tilhører et organisert kriminelt miljø. Det er en misoppfatning at organiserte kriminelle er så veldig profesjonelle. Det er de ofte ikke, sier en politikilde til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud

Snek seg vekk...
- Det kan godt hende at det var en del av planen å bli kvitt rammene på veien til neste fluktbil slik at det ikke skulle vekke så stor oppmerksomhet når de flyttet bildene fra Audien til den nye fluktbilen, sier han.

For ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet ved Sinsen tennisklubb kan ranerne også ha latt være å tenne på bilen. I så tilfelle var taktikken riktig. Politijakten endte ved tennisklubben. Bilen ble ikke funnet før flere timer etter ranet. Hadde den blitt påtent ville politiet på kort tid ha funnet stedet der de byttet bil, og kunne dermed hatt større sjanse for å ta opp jakten.

Istedenfor klarte ranerne å snike seg relativt stille vekk i ukjent bil

Klikk på bildet for å forstørre.


...og forsvant
- Vi har opplysninger fra Sinsen tennisklubb som tyder på at det er en fluktbil nummer to. Foreløpig har vi ikke nok informasjon om denne bilen til at vi vil gå ut med etterlysning, sa politiinspektør Iver Stensrud til TV 2 Nettavisen mandag morgen. Det er fortsatt tilfelle.

Stensrud sa også at han ikke trodde dette var noe lite planlagt ran og viste til at ranerne hadde stjålet både bil og skilter i god tid før ranet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Krav om løsepenger
TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med flere kilder nær ransmiljøet som mener at kravet om løsepenger vil komme.

Angivelige krav om løsepenger har allerede ankommet flere redaksjoner i Oslo, men politiet har ikke tatt disse alvorlig. Årsaken er at formen strider mot den et virkelig krav ville hatt. Det mest sannsynlige er at ranerne vil vente til saken har roet seg før de tar kontakt med Munch-museet direkte.

Vil holdes hemmelig
- Kommer det et slikt krav, litt avhengig av hvordan det kommer, vil vi bli nødt til å holde det for oss selv. Her vil vi ikke gjøre noe som kan risikere at vi mister bildene, sier en politikilde til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter Skrik-tyveriet i 1994 ble også løsepenger-kravet holdt hemmelig mens det spektakulære spillet om å få utlevert maleriet pågikk. Først i ettertid ble det kjent at tyvene krevde 3 millioner kroner for bildet. I forbindelse med spillet plantet tyvene et oppslag om at Skrik-rammen var funnet, på Dagbladets førsteside.

Skulle kravet komme, har politiet også en annen god grunn for å holde det hemmelig. Hvis man blir nødt til å utbetale løsepenger, er dette nødig noe man ønsker å videreformidle til allmennheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.