RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nazijegere vil ha Jensen etterforsket

Sist oppdatert:
Wiesenthal-senteret mener nazi-frontkjemperen Fredrik Jensen (86) kan ha begått krigsforbrytelser.

(iOslo.no) De siste dagene har Norges høyest dekorerte frontkjemper skapt overskrifter over hele verden.

Årsaken er at legen Aribert Heim (94), en av de mest ettersøkte krigsforbryterne etter den andre verdenskrig, kan ha vært på besøk hos ham i leiligheten hans på den spanske solkysten.

Nå vil Wiesenthal-senteret, som har sporet opp hundrevis av krigsforbrytere gjennom mange år, ha Jensens egen krigshistorie etterforsket.

iOslo.no har ikke klart å få kontakt med Jensen i dag, men i går gjorde han det klart at verken han eller soldatene han ledet var involvert i krigsforbrytelser.

- Jeg er et vanlig menneske, og tar klar avstand fra mange av de sakene som skal ha hendt, sa Jensen.

- Myrdet sivile
- Vi har allerede begynt våre egne undersøkelser rundt Fredrik Jensen. I begynnelsen av neste uke kommer vi til å be spanske myndigheter om også å starte etterforskning.

Det sier Efraim Zuroff, kjent nazijeger ved Wiesenthal-senterets Jerusalem-kontor, til iOslo.no.

- Hvorfor det?

- Fordi han er den nordmannen som ble høyest dekorert for sin innsats for Tyskland under den andre verdenskrig. Det er ikke en utmerkelse man fikk for å følge gamle damer over veien, for å si det slik. I tillegg er han fortsatt en nazist, mener nazijegeren.

Jensen tjenestegjorde i ulike Waffen-SS-enheter, som SS-Panzergrenadier-Regiment 4 «Der Führer» i 2. SS-Panzer-Division «Das Reich» og i SS-Panzergrenadier-Regiment 9 «Germania» i 5. SS-Panzer-Division «Wiking».

- Flere av SS-avdelingene han tjenestegjorde i, begikk grove krigsforbrytelser. Dette er tropper som myrdet sivile. Vi mener at alt som kan gjøres for å etterforske hans innsats under krigen, må gjøres, sier Zuroff.

Høyt dekorert
Mot slutten av krigen tjenestegjorde Jensen med grad SS-Obersturmführer. Dette førte til at han ble tildelt Det tyske kors i gull, som den eneste nordmannen noensinne. Tidligere hadde han fått tildelt Jernkorset av både andre og første klasse for sin krigsinnsats.

Jensen har aldri lagt skjul på sin krigshistorie, og fortalte iOslo.no i går at han ville gjort nøyaktig det samme igjen.

Ifølge Zuroff ble en egen gruppe i det tyske politiet nedsatt for å lete etter den ettersøke legen Aribert Heim, som angivelig tok livet av 500 mennesker under grusomme eksperimenter i konsentrasjonsleiren Mauthausen i Østerrike under krigen. Tysk politi tok igjen kontakt med spansk politi.

Under denne jakten skal de ha overvåket leiligheten til Fredrik Jensen i Marbella i Spania. En av gjestene de så senest i januar i år, tror de kan ha vært nazilegen Aribert Heim.

- Får hjelp
Det er totalt en belønning på 270.000 Euros - over to millioner kroner, til de som kommer med opplysninger som gjør at man får tatt den gamle legen.

- Dessverre er det mange som hjelper ham. Etterforskningen av Heim har heller ikke vært vellykket, trolig på grunn av lekkasjer. Han klarte å rømme, mener Zuroff.

Mange tror Heim bodde i Spania i mange år - kanskje også i det samme området hvor Jensen har bodd i over 30 år.

- Hvor sannsynlig er det at det finnes en kobling mellom Fredrik Jensen og Aribert Heim?

- Det er sterke indikasjoner på at Heim har oppholdt seg på den spanske solkysten. Men vi vet ikke sikkert om han bodde der. Det er slike ting vi vil undersøke, sier Zuroff.

I dag antar man at Aribert Heim befinner seg i Chile. Fredrik Jensen fortalte iOslo.no i går at han aldri en gang har hørt om Heim, og at han ikke har hatt besøk av ham.

Vet du noe om denne saken? Tips i iOslo.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere