*Nettavisen* Nyheter.

Nazister verver unge på nett

Foto: Faksimile

Et tidligere Vigrid-medlem og SOS Rasisme slår alarm.

09.11.07 09:28

Nazistiske ytringer på internett blir stadig mer synlig, og ungdom er mer utsatt for påvirkning og propaganda, skriver Dagsavisen.

Onsdag drepte18 år gamle Pekka-Eric Auvinen rektor, helsesøster og seks medelever på Jokela skole i kommunen Tuusula nord for Helsingfors. Han gikk systematisk fra klasserom til klasserom, mens livredde medelever gjemte seg bak låste dører. Han varslet massakren på YouTube, og hadde også lagt ut videoklipp av nazister som Hitler og Herman Göring. Han skal i tiden før massedrapene ha gjort Hitler-hilsener og skreket «Sieg Heil» på skolen.

Tidligere Vigrid-medlem Lars Storrøsæter (21) sier til Dagsavisen at han som Vigrid-medlem ble så «hjernevasket av den nazistiske propagandaen» at han selv kunne drept. Derfor tror han ikke det er utenkelig at tragedien i Finland også kunne skjedd i Norge.

SOS Rasisme ytrer bekymring for den stadig mer direkte nazismesjargongen på internett, og tror at den påvirker norsk ungdom.

- Det siste halvannet året har vi merket oss at nazistene er mer åpne og råere om det menneskefiendtlige tankegodset sitt. Flere norske debattsteder på nettet virker nærmest kuppet av nynazistiske sympatisører, sier Ola Melbye Pettersen, som er leder for antinazistutvalget i SOS Rasisme, til avisen.

Melbye Pettersen forteller at de registrerer økt propagandaaktivitet og økende rekruttering til de nazistiske organisasjonene. Både Storrøsæter og Melbye Pettersen oppfordrer foreldre til å følge med på hva barna leser på internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.