RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Neda får ikke komme tilbake til Norge

Etter ti år i Norge ble Neda og familien tvangsreturnert til Jordan og grensebyen Irbid, nær krigen i Syria.
Etter ti år i Norge ble Neda og familien tvangsreturnert til Jordan og grensebyen Irbid, nær krigen i Syria. Foto: Tine Poppe
Sist oppdatert:
Det var riktig å tvangsutsende palestinske Neda Ibrahim (13) og familien hennes til Jordan.

Det har Oslo tingrett bestemt.

Tirsdag ble staten ved Utlendingsnemnda (UNE) frifunnet i søksmålet familien hadde anlagt om myndighetsmisbruk.

Familien ble tvangssendt tilbake til Jordan i juni i fjor etter nesten ti år i Norge, men anket utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE).

I retten hevdet familiens advokat Arild Humlen at UNE hadde misbrukt sin myndighet og ikke tatt nok hensyn til barnas beste i saken.

UNE hevdet på sin side at innvandringsregulerende hensyn veide tyngre enn at to av familiemedlemmene har helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste. I tillegg hadde foreldrene løyet om hvor de kom fra.

Nedas foreldre Said Ahmad Gharib Abdalla og Rimah Taher Amin Abdalla er også dømt til å betale UNEs sakskostnader på 76.650 kroner.

Familien ble tvangssendt tilbake til Jordan i juni i fjor etter nesten ti år i Norge, men anket utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE).

Advokat Arild Humlen.

I retten hevdet familiens advokat Arild Humlen at UNE hadde misbrukt sin myndighet og ikke tatt nok hensyn til barnas beste i saken.

UNEs vurdering er at innvandringsregulerende hensyn veier tyngre enn to av familiemedlemmenes helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste.

Støttegruppa sjokkert over dommen
Støttegruppa for Neda Ibrahim er sjokkert over at Oslo tingrett mener det var riktig av Utlendingsnemnda (UNE) å utvise 13-åringen og familien hennes fra Norge.

– Jeg er sjokkert. Jeg hadde aldri ventet dette resultatet. Det viser hva slags samfunn vi har her i Norge, sier en gråtkvalt leder for støttegruppa Heidi Bjerga til NTB.

FØLGER SAKEN: Heidi Bjerga, leder i støttegruppa for Neda, er sjokkert over avgjørelsen om å ikke la Neda og familien få komme tilbake til Norge.


Det var hun som tirsdag måtte overbringe budskapet til familien, som befinner seg i Jordan.

– De har det grusomt. Det verst tenkelige har skjedd. Akkurat nå burde de ikke vært alene, sier Bjerga.

– Da de fikk vite at det var et «nei», hadde de ikke så mye mer å si. Jeg håper de greier å ta vare på hverandre, sier hun.

Støttegruppa skal nå diskutere eventuelle ankemuligheter med familien.

– Det eneste de vil er å komme hjem, sier Bjerga, som kaller det «galskap satt i system» at familien også er dømt til å betale UNEs sakskostnader.

– Det er helt ufattelig. Når dommeren hører at vi må sende ned penger for at de skal overleve, og så blir de idømt sakskostnader. Det er galskap, sier hun. (©NTB)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere