*Nettavisen* Nyheter.

Nedringt av redde nordmenn

Foto: Scanpix/Reuters

Mattilsynets distriktskontorer ringes ned av nordmenn som frykter fugleinfluensa-viruset.

15.02.06 16:41

En ringerunde som TV 2 Nettavisen har gjort til en rekke distriktskontorer viser at det er stor pågang på telefon. Noen melder om døde fugler som er funnet i Norge. Andre lurer på om de kan bli smittet av fugleinfluensa dersom de mater småfuglene.

Dette bør du vite om viruset

Disstriktssjef Dag Lindheim i Mattilsynet på Hadeland og Ringerike har knapt nok hatt tid til å forlate kontoret.

- Vi har hatt det kjempetravelt i dag. Vi har mottatt et renn av bekymringsmeldinger om hvordan folk skal te seg, sier Lindheim til TV 2 Nettavisen. Han kan ikke anslå hvor mange telefoner han har fått, men det er mange.

Ifølge Lindheim er det mange som driver med hobbyfjørfe som er bekymret for smitte i bestanden sin, andre lurer på om de bør stenge katten sin inne fordi den jakter på fugl.

Mange har også fulgt Mattilsynets oppfordring om å melder fra om observasjoner av død fugl. Det har kommet inn meldinger om døde spurv, dompaper og en hegre, svaner og måker. Nå sjekkes flere døde fugler av Veterinærinstituttet for mulig influensasmitte.

- Naturlig død?
En død due i Mosjøen, og en død måke i Harstad er blant fuglene som sjekkes for fugleinfluensa. Dessuten leter en veterinær i Larvik i skjærgården ved byen sammen med en fisker etter en død svane som ble observert for noen dager siden.

- Mest sannsynlig så er nok disse døde svanene døde av andre årsaker en fugleinfluensa. Det er ikke uvanlig at en del svaner dør av andre sykdommer , sult eller naturlige årsaker på denne årstiden. Men dette vil jo bli undersøkt nå, sier avdelingsdirektør for helse og hygiene i Mattilsynet, Stein Ivar Ormsettrø til TV 2 Nettavisen

Høy risiko
Danske innbyggere har meldt om 150 døde fugler i Danmark til det danske Mattilsynet, observert ikke langt unna stedet der de tyske svanene ble funnet i Østersjøen. Testresultater viser at to døde svaner på øya Rügen ved den tyske østersjøkysten var smittet av den dødelige fuglevirusvarianten H5N1. Det innebærer at fugleviruset er 10 mil unna svenskekysten.

Det norske Mattilsynet utelukker ikke at både svenske og danske svaner kan komme i kontakt med dødsviruset.

- Vi kan ikke se bort ifra at de norske svanene kan møte de smittede tyske. Men det er vel mer sannsynlig at det er måker eller andre fugler som flyr over såpass store områder, sier Omsettrø.

Han viser til at det er noe av bakgrunnen for at Veterinærinstituttet har vurdert faren for fugleinfluensasmitte i Norge som høy.

Ingen krisestemning
Krisemøter mellom veterinærmyndighetene, norsk helsemyndigheter og Mattilsynet til tross, så mener mattilsynet at det ikke er grunn til panikk og bekymring.

- Folk trenger ikke å være bekymret. Dette er en dyresykdom, og vi har et godt planverk mot dette. Vi har mange og aktuelle tiltal dersom den skal bryte ut hos oss, sier Omsettrø.

Han peker nok en gang på at sykdommen trolig først vil slå ned i villfugl. Og dersom sykdommen skulle inntreffe her, finnes det gode beredskapsplaner for å håndtere dette.

- Vi ser ingen grunn til å gå ut med advarsler til folk nå, sier han.

Mattilsynet har likevel truffet en rekek tiltak. De har blant annet forbudt mot utegående fjærfehold i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Rogaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag