RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ILLUSTRASJON/Scanpix/Knut Fjeldstad (Scanpix)

Nedsatt fart har spart 19 liv

For to år siden satt Statens vegvesen ned fartsgrensen fra 80 til 70 km/t på vegstrekninger der det var mange ulykker. Det ga resultater.

I år har det gitt 40 prosent færre drepte på de nesten 700 kilometerne riksvei der fartsgrensene er redusert, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Statens vegvesen mener at lavere fart på disse strekningene har spart 19 menneskeliv og 27 hardt skadde pr år.

- Vi vet at når farten går ned, er det særlig de alvorlige ulykkene som reduseres. Tallene viser at antall drepte er redusert til nesten halvparten, mens antall personskadeulykker er redusert med 20 prosent. På de samme strekningene har farten gått ned med mellom to og fire km/t, sier senioringeniør Richard Muskaug i Statens vegvesen Vegdirektoratet til fagbladet «Vegen og Vi».

- Konklusjonen er at dette har vært svært vellykket med tanke på trafikksikkerhet, sier Muskaug.

De omtalte 600 km er strekninger hvor det på forhånd var registrert uforholdsmessig mange alvorlige personskadeulykker. Resultatene fra dette forsøket kan imidlertid ikke overføres direkte til andre deler av vegnettet.

Dersom det senere blir gjort trafikksikkerhetstiltak som antas å ha samme effekt som fartsgrensereduksjon, kan det fra Statens vegvesens side være aktuelt å sette fartsgrensen opp igjen på de aktuelle vegstrekningene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere