Nei til hytte -ja til motorvei

Bondens ønske om ei flytebrygge og to utleiehytter ble avslått av Fylkesmannen, fordi inngrepet i landskapet var for stort. Nå kommer motorveien.

Fylkesmannen i Hordaland avslo søknaden fra bøndene i den lille fjordbygda Kvinneherad. Men nå har altså den samme fylkesmannen sagt ja til å lage motorvei på nøyaktig samme plass.

Den oppsiktsvekkende forskjellsbehandlingen skjedde i Nordrepollen i Kvinnherad, en bygd som ligger i en sidearm av Hardangerfjorden, like ved Folgefonna Nasjonalpark.

Nei til ekstrainntekt
Bonde Johan Flatebø og sønnen ønsket å skaffe seg en ekstrainntekt til gårdsdriften. I forbindelse med en kommmunedelplan i Kvinnherad kommune, søkte de to om å få bygge en flytebrygge og sette opp to utleiehytter på innmarken sin.

Men Fylkesmannen i Hordaland hadde innsigelse til planene og ga avslag med følgende begrunnelse:

«Næringsområde (Red. anm. Utleiehyttene) og småbåthavn (Red. anm. flytebrygge) er planlagt eksponert i et fjordlandskap med særs stor verdi og med lite inngrep fra før. Vi finner derfor å komme med en innsigelse på planlagt arealbruk i disse områdene.»

Johan Flatebø godtok avslaget og skrinla planene om å starte utleie til turister som besøker Nordrepollen.

Ja til motorvei
Stor var overraskelsen da den samme Fylkesmannen ikke fant grunn til å komme med innsigelse mot en ny motorvei som skal bygges på en over 60 meter høy steinfylling på samme eiendom. Veien blir tilførselsvei til den planlagte Jondalstunnellen.

-Det synes jeg er urettferdig. Man kan spørre seg om det er de samme folkene som sitter og avgjør disse tingene, sier en oppgitt Flatebø til TV 2 Nyhetene.

Egil Hauge ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, sier han har forståelse for at folk reagerer på at store inngrep blir behandlet forskjellig, men at Fylkesmannen ikke angrer på uttalelsen i forbindelse med reguleringsplanen for bygging av Jondalstunnellen.

Vei gjennom bygda
Politikerne har bestemt at den nye tilførselsveien til Jondalstunnelen skal gå gjennom hele Nordrepollen, i stedet for å bygge den i tunnel i fjellet bak bygda. Ifølge politikerne er dette det billigste alternativet.

Beregninger viser at det vil koste rundt 25 millioner kroner ekstra å legge veien i tunnell, fremfor å ødelegge det verdifulle fjordlandskapet i Nordrepollen.

Innbyggerne ber politikerne ta til fornuft og ikke ødelegge idyllen i det flotte fjordlandskapet, som ifølge konsekvensutredelsen er unik på Vestlandet.

- Ikke oversikt
To år etter vurderingen av veialternativet gjennom bygden, innrømmer Fylkesmannen i Hordaland overfor TV 2 Nyhetene.:

– Det er ikke til å legge skjul på at dersom vi hadde hatt full oversikt over det vi vet i dag, kan det være at vi hadde vurdert saken annerledes, sier Egil Hauge.

Rett skal være rett, Fylkesmannen i Hordaland råder til at veialternativet gjennom bygda bygges på en mest mulig skånsom måte, men hadde altså ingen innsigelser til prosjektet.

- Forskjellsbehandling

Johan Flatebø sier at dette bare bekrefter forskjellen på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo.

Innbyggerne klaget på vedtaket om å rasere bygden med motorvei, men fikk avslag i Kvinnherad kommunestyre. Nå skal klagen behandles hos, ja nettopp, Fylkesmannen i Hordaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag