RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til oljeboring i Lofoten

Foto: Thomas Gulbrandsen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim mener det er umulig for partiet å bli sittende i regjeringen hvis den går inn for oljeboring i Lofoten.

Når det gjelder Barentshavet er partilederen mer avventende.

- Dette er den desidert vanskeligste saken jeg har opplevd i regjeringen siden den tiltrådte, sier Sponheim.

Debatten om oljeboring i nord var den store saken da Venstre åpnet sitt landsstyremøte i Oslo lørdag. Sponheim kom til møtet for å be landsstyret om handlingsrom foran de forestående diskusjonene om saken i regjeringen.

Vil ha mandat
- Jeg vil ha et mandat fra landsstyret til dette arbeidet. Jeg vil konsultere partiets organer løpende, men det vil til sjuende og sist være stortingsgruppa og statsrådene som avgjør dette for partiet, sier Sponheim til NTB.

Sponheim hadde ingen forslag til løsning å presentere for landsstyret. Men etter å ha hørt flere av delegatene uttale seg kritisk til oljeleting, legger han ikke skjul på at oljeleting i Lofoten er uforenlig med Venstre i regjering.

–Det vil være umulig for oss å fortsette i regjering hvis den går inn for oljeboring i Lofoten, slår partilederen fast.

Han holder likevel døren åpen for at partiet har et visst handlingsrom for å være med på et vedtak som inneholder oljeboring i Barentshavet, "med klare miljøbegrensninger".

- Men ingenting er klart, og det alt vesentlige av arbeidet ligger foran oss i regjeringen. Jeg vil slåss for de gode miljøløsningene, og har mine klare oppfatninger, som jeg vil bekjentgjøre for våre venner i regjeringen, sier Sponheim.

Krever klart nei
Lederen i Finnmark Venstre, Vera Lysklætt, krever derimot krassere tale fra Sponheim enn som så. Hun ber landsstyret stemme over et forslag til en politisk uttalelse som slår fast at Venstre vil bryte med regjeringen hvis det blir noen form for oljeaktivitet i Lofoten og Barentshavet.

- Dette er ikke en vanskelig sak, slik Sponheim sier. Den rører med det mest grunnleggende i Venstres sjel. Et kompromiss kan ikke komme på tale, sier Lysklætt til NTB.

Sem-erklæringen uklar
Sponheim viste til Sem-erklæringen som er bærende for regjeringens felles politikk.

- Sem-erklæringen konkluderer ikke veldig klart hva regjeringen skal mene etter at konsekvensutredningen ligger på bordet, sa Sponheim.

Venstre har uttrykt motstand mot oljeaktivitet i disse områdene fordi det dreier seg om viktige fiskeområder som er svært utsatt for forurensning. Han slo fast at det ikke er noen tvil om hva Venstre mener.

Formelt er det opp til Venstres stortingsgruppe å fatte den avgjørelsen om hva partiet skal gjøre dersom de ikke får gjennomslag for sitt syn, men Sponheim sa at det ikke er unaturlig at partiets styrende organer blir konsultert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere