RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Nei til oljeboring i Lofoten

Sist oppdatert:
Olje- og energiminister Einar Steensnæs sier nei til oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten, men oljetilhengerne kan få omkamp.

Det sa Einar Steensnæs da han la frem regjeringens innstilling mandag ettermiddag.

- Regjeringen mener det til nå ikke er demonstrert at hensynet til fiskeriene og miljøet kan ivaretas på en tilfredsstillende måte ved oppstart av petroleumsvirksomhet i området, uttalte han på pressekonferansen.

Kan bli åpnet seinere

Oljestatsråden utelukker imidlertid ikke at havområdene utenfor Lofoten kan bli åpnet på et seinere tidspunkt.

- En vurdering av dette spørsmålet vil bli foretatt når den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Enkelte oljeselskaper har allerede lansert ideen om å operere fra land, slik at de slipper å gå i havet.

Grønt lys i Barentshavet syd

Oljestatsråden velger samtidig å åpne for oljeaktivitet i deler av Baretshavet som tidligere har vært åpnet for leteboring. Åpningen gjelder foreløpig kun Barentshavet syd, og omfatter ikke kystnære områder, iskanten, polarfronten, Bjørnøya og Tromsøflaket

- I dette ligger det at alle eksisterende utvinningstillatelser i Barentshavet syd kan gjenoppta sin virksomhet, sier Steensnæs.

Unntak gjøres for Snøhvit-feltet på Tromsøflaket, hvor det kan letes etter tilleggsressurser.

Goliat er det eneste store oljefunnet som er gjort i Barentshavet. Regjeringen sier ja til fortsatt letevirksomhet i dette området, men vil ikke gi noen blankofullmakt for en eventuell utbygging.

- Dette må tas stilling til når rettighetshaverne fremmer sin utbyggingsplan. Det blir da opp til selskapene å demonstrere at en eventuell utbygging tar tilstrekkelig hensyn til miljøet og det spesielt sårbare området, sier Steensnæs.

Kinkig sak

Helt siden samarbeidsregjeringen tiltrådte, har det vært drevet utredningsarbeid for å avgjøre om det skal drives oljevirksomhet i nordområdene. Den foreløpige utredningen for Lofoten og Barentshavet forelå allerede i sommer, men regjeringen valgte å avvente resultatene fra høringsrunden før konklusjonen ble trukket.

Regjeringspartiene har vært splittet i det meget følsomme spørsmålet om oljevirksomhet i nord. Høyre er tilhenger av oljeboring i både Barentshavet og Lofoten, mens sterke krefter i Venstre er imot.

Det er Stortinget som skal ta endelig stilling til om det skal åpnes for oljevirksomhet i Barentshavet og Lofoten. Spørsmålet blir trolig behandlet i forbindelse med oljemeldingen, som skal legges fram før påske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere