RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til sharia-lover i Norge

Sist oppdatert:
Sju av ti muslimer her i landet ønsker ikke å innføre såkalte sharia-lover i Norge, viser en ny undersøkelse. Se gratis video.

72 prosent av muslimene i Norge sier nei til innføring av muslimske sharia-lover her i landet. 14 ønsker å innføre slike lover, mens 14 prosent sier de ikke vet, går det fram av undersøkelsen som TNS Gallup har utført for TV 2.

Se gratis video her

- For det første er det litt uklart hva man mener med disse lovene. Undersøkelsen sier lite om den skal gjelde for alle, eller bare for muslimer. Den er litt vagt der. Når det er sagt , er veldig få som mener det. 14 prosent er ikke mye, sier leder Mohammad Usman Rana i Pakistansk studentersamfunn til TV 2 Nettavisen.

Hele undersøkelsen ble vist på Dokument 2 mandag kveld.

Mer enn avstraffelse
- Jeg synes ikke dette er spesielt oppsiktsvekkende. Sharia-lovene er veldig omfattende og har med hele islam å gjøre sier Rana.

- Sharia handler ikke bare om brutale ting som avhugging av hender og hoder etter lovbrudd. Strafferetten er bare en liten del av Sharia-lovgivningen. Undersøkelsen sier ikke noe spesifikt omkring dette, sier Rana.

Sharia-lovene:
Sharia-lovene er navnet på de islamske lovene. I den islamske læren er sharia regnet som det ytterste uttrykket for Gud vilje. Ordet sharia betyr egentlig veien til vannhullet- veien til Gud, som er livets kilde. I dette uttrykket ligger veien til en fleksibel lov, ettersom det kan finnes mange veier til det samme vannhullet.

Loven behandler både forholdet mellom mennesket og Gud , menneskenes religiøse plikter og forholdet mllom menneskene. Sharia omfatter blant annet lover for strafferett, familie og privatliv, økonomiske og sosiale relasjoner.

I de fleste land er det i dag kun i familielovgivningen at sharialovgivningen brukes, der det blandes med lokale tradisjoner.

Rana sier at det å smile til hverandre, ikke stjele, ikke drepe og unngå å lyve også er sharia-lover.

- Det er egentlig veldig illustrerende at så mange svarer nei til sharia-lover her i landet. Muslimer i Norge lever i et ikke-muslimsk land, sier han.

Få vil ha
Samtidig svarer 93 prosent av den norske befolkningen generelt at de er imot muslimske lover i Norge. To prosent er for, mens fire prosent sier de ikke vet hva de mener.

Førsteamanuensis Oddbjørn Leirvik ved Universitetet i Oslo støtter Rana i at det er uklart hva muslimene legger i spørsmålet

- Jeg tror det er viktig å ta høyde for at det kan innebære alt fra streng sharia-lover, til et mer moderat uttrykk for at religionens verdier skal prege lovgivningen. Det er det samme som Kristelig folkeparti jobber for, sier han.

Han viser blant annet til at mange muslimer er fornøyde med den restriktive lovgivningen i forhold til alkohol i Norge. Det er det mange nordmenn som ikke er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere