RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nekter å avsløre superbonusen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Men Yngve Slyngstad og Oljefondet avviser asiatiske spekulasjoner.

Pheim Asset Management er ikke forvalteren som fikk 500 millioner i honorar av Norges Bank Investment Management (NBIM).

Det sier nåværende kommunikasjonsrådgiver i NBIM, Øystein Sjølie, til sin tidligere arbeidsgiver E24.

Han tilbakeviser dermed spekulasjonene som Dagsavisen kom med, og som flere medier har tatt som god fisk de siste dagene.

Sjølie vil imidlertid ikke gå ut med forvalteren er, men det er altså ikke den 59 år gamle forvalteren Tan Chong Koay og hans selskap Pheim Asset Management i Singapore som står bak superbonusen.

Holder kjeft
Dermed får man fortsatt ikke vite noe annet enn at det var en noen andre enn Pheim som mottok pengene.

Vi får fortsatt ikke vite hvilket forvaltningsselskap det dreide seg om eller hvordan dette ble valgt.

Vi får heller ikke vite hva man investerte i, risikorammer, mulighet for belåning, hvilken prosentsats av avkastningen forvalteren fikk beholde eller hva avkastningen ble målt mot.

Basert på det allmennheten får vite om styringen av vår felles pengebinge, kan forvalteren ha satset alle pengene på lotto - og vunnet.

Les også: Are Slettans kommentar

Aksjemanipulering
Ifølge Oljefondets årsrapporter dukket Pheim opp som aksjeforvalter i 2008, og kan dermed ha bidratt til spekulasjonene til Dagsavisen. Norges Banks Sjølie sa imidlertid til Finansavisen i helgen at det var flere eksterne forvalterer som hadde den spesielle ordningen med at det ikke var tak på gevinsten de kunne tjene på Oljefondets penger.

Dermed kunne det være flere enn Pheim som kunne ha fått den fantastiske bonusen.

Fortsatt ukjent
NA24 har tidligere begjært innsyn i hvem som er den meget heldige forvalteren til Norges Bank, men dette er kontant avvist fra Norges Banks advokater.

Les mer her: Her er brevet han gjemmer seg bak

Dermed får man altså ikke vite hvilken forvalter som stakk av med tidenes bonusutbetaling i Norge.

Den ukjente forvalteren klarte å få en avkastning på 3,3 milliarder norske kroner av investeringen på 2,8 milliarder i aksjer og andre verdipapirer i finansmarkedet. Den fantastiske avkastningen gjorde ifølge Riksrevisjonen at forvalteren året etter skulle ha et resultatavhengig honorar på utrolige 900 millioner kroner.

Les også: - Sigbjørn er virkelig ute å kjøre

Norges Bank klarte imidlertid å forhandle ned bonusen for forvaltningene i den meget korte perioden fra 900 til en halv milliard kroner.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere