Nekter å si noe om PST-møter

To møter med PST gjorde Erna overbevist om at Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. Men hva hun fikk vite - se det er hemmelig.

15.06.05 16:08

Politiets hemmelige tjenester ble et hett tema da Erna Solberg sto i vitneboksen i Krekar-saken i Oslo tingrett i dag.

Her kan du se video av Solbergs forklaring (gratis):

Solberg redegjorde for hvorfor Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), eller overvåkningspolitiet (POT) som de tidligere ble kalt, ble koplet inn i saken.

- Fordi det handlet om rikets sikkehet. PST kunne ha informasjon som var nødvendig for å avkrefte eller bekrefte vår sak mot Krekar, sa Solberg.

To lengre samtaler
Hun opplyste videre at hun hadde hatt to lengre samtaler med PST, den siste i mai i år. Ifølge Solberg fikk hun aldri overlevert dokumenter fra sikkerhetstjenesten.

- Er det mulig å si noe om dette påvirket dine vurderinger? ville regjeringsadvokat Tolle Stabell vite.

- Det har bidratt til at jeg har følt meg sikrere på at utvisningsvedtaket er riktig, slo Solberg fast.

- Hadde PST en sak mot mulla Krekar? ville advokat Brynjar Meling vite.

- Jeg har fått to orienteringer fra PST, og det er alt jeg har tenkt å si om det.

Taushetsplikt
Solberg ønsket absolutt ikke å kommentere hva disse samtalene inneholdt. Regjeringen har besluttet at statsråden må overholde taushetsplikten i denne saken.

Det betyr at store mengder med dokumenter og opplysninger i saken blir holdt hemmelig, både for Krekar, retten og hans forsvarer.

Advokat Meling ville også vite om Solberg var kjent med overvåkningspolitiets mange samtaler og avhør av Krekar.

I disse samtalene skal Krekar åpent ha fortalt om sin reisevirksomhet til Nord-irak. Ifølge en artikkel i TV 2 Nettavisen i dag, godtok justisdepartmentet Krekars reisevirksomhet etter samtaler med nettopp PST.

- Jeg har ingen formening om hva som har blitt snakket om mellom Krekar og POT på begynnelsen av 90-tallet, sa Solberg.

Hun hevdet imidlertid at Krekar holdt reisene skjult for norske utlendingsmyndigheter da de begynte å etterforske saken.

- I strid med vår politikk
- Krekar har som flyktning med opphold i Norge ingenting der (Nord-Irak, red.anm.) å gjøre. Dette er i strid med vår måte å drive flyktningepolitikk på, sa Solberg.

Som sine saksbehandlere før henne og i likhet med UDI-direktør Trygve Nordby, klarte ikke reional- og kommunalminister Erna Solberg å vise til konkrete terrorhandlinger eller aktivitet som tyder på at mulla Krekar er en trussel mot Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.