*Nettavisen* Nyheter.

Nekter å utlevere datteren

En belgisk domstol har ilagt en kvinne fra Sunnmøre dagbøter på 16.000 kroner for å ha bortført datteren fra Belgia til Norge.

Faren krever barnet utlevert og har fått medhold i tingretten og lagmannsretten i Norge, men nå er utlevering lagt på is i påvente av behandling i Høyesterett, skriver Sunnmørsposten på nett.

Moren til barnet har i flere år bodd og arbeidet for ulike norske statlige delegasjoner i Brussel. I en periode hadde hun diplomatstatus. I mars tok forholdet til hennes belgiske samboer slutt. Kvinnen tok med seg parets tre år gamle datter til Norge, uten samtykke fra faren.

Nå krangler partene om hvem som skal ha omsorgen for jenta og hvor hun skal bo inntil spørsmålet er endelig avklart.

I september avsa belgisk rett en kjennelse om at barnet skal bo hos moren inntil omsorgsspørsmålet er endelig avgjort. Men da faren i oktober brakte spørsmålet inn for familiedomstolen ble omsorgen gitt til ham.

I august behandlet Sunnmøre tingrett farens begjæring om utlevering til Belgia. Tingretten påla moren å utlevere datteren. Kjennelsen ble påkjært til Frostating lagmannsrett, som i september kom til samme konklusjon. Nå er kjennelsen påkjært til Høyesterett, og den er gitt oppsettende virkning.

- Det har oppstått en situasjon der norsk og belgisk rett kolliderer. Mens to norske domsstoler har sagt at moren inntil videre lovlig kan oppholde seg i Norge med datteren, krever den belgiske familiedomsstolen at barnet returneres til Belgia øyeblikkelig. De to rettssystemene er ikke harmonisert, sier advokat John Christian Elden til Sunnmørsposten. Han representerer moren i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.