*Nettavisen* Nyheter.

Nekter avhør av norsk diplomat

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Justisdepartementet nekter marokkanske myndigheter å avhøre ambassadeansatt i Skah-saken.

01.02.10 19:48

I fjor høst sendte marokkanske myndigheter en rettsanmodning til det norske Utenriksdepartementet, der de ba om rettslige avhør av fire navngitte norske statsborgere etter at barna til Khalid Skah ble fraktet til Norge.

Men Justisdepartementet nekter å la en av nordmennene bli avhørt, melder TV 2 Nyhetene.

Den 19. oktober sendte Utenriksdepartementet den rettslige anmodningen videre til Justisdepartementet. Justisdepartmentet avviste så et rettslig avhør av en tjenestemann ved den norske ambassaden i Marokko.

Årsaken er ifølge departementet at personen nyter immunitet mot andre staters jurisdiksjon, ifølge tv-kanalen.

«Et bevisopptak for norsk domstol til bruk i annet lands rettergang, som gjelder opplysninger om norsk utsendt tjenestemanns tjenestehandlinger, vil etter norske myndigheters syn ikke være forenlig med disse reglene om statsimmunitet.», står det i svarbrevet til UD fra Justisdepartmentet.

Soldater smuglet barna
Mandag ettermiddag holdt utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo en pressekonferanse om saken.

Støre sto fast ved at norske myndigheter ikke har hatt noe med aksjonen for å få barna til Norge å gjøre.

- Barnefaren har hevdet at dette har vært organisert av norske myndigheter. Jeg vil si direkte til han, det er ikke tilfelle, understreket Støre.

Les også: Soldater smuglet barna i ferien

Forsvarsminister Grete Faremo fortalte at to norske offiserer fra marinejegerkommandoen deltok i aksjonen da barna ble fraktet ut av landet. De to offiserene var ifølge Faremo på ferie da aksjonen fant sted.

Hun kalte aksjonen en privat aksjon, som ikke var klarert av norske myndigheter. Opplysningene om offiserenes deltakelse i aksjonen fikk Faremo under en redegjørelse gitt av Forsvarssjefen.

- Det er uakseptabelt at noen fra forsvaret har bistått den private redningsaksjonen, sa Faremo, som sa at dette nå er en personalsak for forsvarssjefen.

De to offiserene bisto ifølge Faremo med å seile en båt fra Spania til Marokko, for så å returnere til Spania igjen med barna og deres mor. Deretter fortsatte de sin ferie.

Forsvarssjefen advarte
Så sent som i fjor sommer advarte daværende forsvarssjef Sverre Diesen i et hemmeligstemplet brev mot forbindelser mellom forsvarsansatte og den private sikkerhetsbransjen.

- Forsvarets personell kan ikke på egen hånd under noen omstendighet verken personlig delta, stille sin kompetanse til rådighet, låne ut Forsvarets materiell eller på annen måte bidra til at private firmaer løser oppdrag for sine kunder, skrev Diesen, ifølge NTB.

Brevet ble mandag avgradert av Forsvaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.