*Nettavisen* Nyheter.

Nekter for medvirkning til over 2000 drap

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Den 47 år gamle norsk-rwanderen nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett.

25.09.12 11:02

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken mot 47 år gamle Sadi Bugingo som er tiltalt for medvirkning til over 2000 drap under folkemordet i Rwanda i 1994. Flere av de drepte er navngitt i tiltalen.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da rettssaken startet.

Forhandlingene pågår i rettssal 250 i Oslo tinghus, der også rettssaken mot massemorderen Anders Behring Brevik gikk i vår og sommer.

Aktoratet i saken er statsadvokatene Petter Mandt og Marit Formo. Tiltalte forsvares av Harald Stabell. Det er satt av tolv uker til saken.

Fikk aldri utleveringsbegjæring
- Jeg tror alle er enige om at den beste løsnignen er at folk blir dømt der de påtalte forholdene har funnet sted, sa aktor da han holdt sin innledende prosedyre. Han viste rettens medlemmer et stort Afrika-kart for å forklare hvor Rwanda ligger.

Mandt forklarte at saken kommer for en norsk rett fordi det på det tidspunktet man startet etterforskning var usikkert om det var mulig å utlevere til Rwanda på grunn av rettstilstanden der og fordi det heller aldri har kommet noen utleveringsbegjæring fra Rwanda.

Den tiltalte selv har tidligere hevdet at han er uskyldig og at han ønsker å renvaske seg for anklagene, skriver Bergensavisen.

Har etterforsket siden 2007
Drapene han er tiltalt for har skjedd ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter og andre typer våpen, ifølge Kripos. De har etterforsket saken siden 2007, en etterforskning som er gjennomført både i Norge og Rwanda med over 150 vitneavhør.

Påtalemyndigheten mener mannen, som kom til Norge i 2001 og de siste årene har vært bosatt i Bergen, medvirket til disse drapene i byen Kubongo nordøst i Rwanda i perioden 6. til 23. april 1994.

I disse aprildagene ble det drept anslagsvis 70.000 mennesker i dette området.

Folkemordet i Rwanda
Folkemordet i Rwanda fant sted fra april til juli. Rundt 800.000 mennesker ble drept. Det var alt fra enkeltstående drap til massakre med tusenvis av drepte. Mange av de som ble drept hadde søkt tilflukt i forsamlingslokaler og offentlige bygg.

En spesialenhet i Kripos startet etterforskning av mannen på oppfordring fra rwandisk påtalemyndighet i 2007. I fjor ble firebarnsfaren pågrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

Mener å ha bevis
Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at mannen deltok på møter hvor det ble planlagt eller beordret drap . De mener videre at han deltok i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og personer som senere ble drept.

Se kart over Kibungo i Rwanda under, stedet for drapene som omhandles i tiltalen.

HTML EMBED

View Kibungo in a larger map

Statsadvokat Petter Mandt understreket overfor TV 2 torsdag at tiltalen gjelder medvirkning til drap.

- Han er ikke tiltalt for å ha utført disse drapene selv. I grove trekk er det snakk om to massakrer, som har skjedd på steder hvor folk har forsøkt å skjule seg, samt flere anledninger hvor folk er hentet ut fra et sykehus for å bli drept, sa Mandt ifølge NTB.

De drepte tilhører i hovedsak den etniske gruppen tutsier.

Dette er tiltalen

47-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 233, første og annet ledd, for med overlegg å ha forvoldt en annens død, og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, eller å ha medvirket til dette.

"I tiden fra omkring 6. til 23. april 1994 i Kibungo i Rwanda medvirket han etter forutgående overveielser til drap av et meget stort antall mennesker, anslagsvis 2000", heter det i tilalen.

"De drepte tilhørte hovedsaklig den etniske gruppen tutsi, og drapene var en del av folkemordet i Rwanda hvor et sted mellom 500.000 og 1.000.000 mennesker døde, herunder kvinner, barn og eldre".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag