Nekter skyld for øksemord

Når rettsaken mot de to asylsøkerne fra Libya starter mandag, kommer den hovedmistenkte til å nekte straffskyld. Han trekker også innrømmelser om å ha slått frelsesarmésoldaten (83) med øks.

16.04.04 08:25

Den ene av de to, Sarahad Binjassem Ali Najli (32), er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Yusuf Imran Ishtan Imsheri (34) er tiltalt for grovt ran med døden til følge. Blir de funnet skyldige, risikerer begge lovens strengeste straff – 21 år i fengsel.

Nekter straffeskyld
- Min klient vil ikke innrømme straffskyld for drapet når rettsaken starter. Han erkjenner å ha vært i huset, men nekter for å ha hatt noe med drapshandlingen å gjøre, sier Najlis forsvarer, advokat Odd Kristian Johansen til TV 2 Nettavisen.

Påtalemyndigheten mener drapet ble utført for å lette gjennomføringen av innbruddet, men tror bare de klarer å bevise at den ene utførte det grufulle drapet.

TV 2 Nettavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med Imsheris forsvarer John Christian Elden.

Drept med elleve økseslag

Det var den 83 år gamle frelsesarmésoldaten Annie Bergliot Olsvik som natt til 15. juni 2003 ble drept i sin egen seng. Olsvik rakk aldri å komme seg opp av sengen før overfallsmennene kom over henne. Hun ble truffet av elleve økseslag og døde av skadene. Drapet ble etter alt å dømme gjennomført for å lette gjennomføringen av innbruddet i kvinnens hus. Gjerningsmennene fikk bare med seg 1000 kroner, noen smykker og et ti år gammelt stereoanlegg.

Tre dager etter at hendelsen som rystet Haugesund ble de to asylsøkerne, som bodde bare 200 meter fra Olsviks hus, etterlyst av Interpol og i Schengen. Fem dager etter rovmordet ble de to mennene pågrepet i Stockholm, uten dramatikk.

Sjekker rulleblad i Libya
Mandag begynner rettsaken mot de to asylsøkerne i Haugesund tingrett. Det er satt av to uker til saken. 29 personer er innkalt som vitner. Blant dem er fire sakkyndige, to psykiatere, fjorten politifolk og to rettmedisinere.

De to libyerne har søkt asyl i Norge og har i avhør hevdet at de frykter for sine egne liv dersom de blir sendt tilbake. Ifølge undersøkelser VG har gjennomført er det lite trolig at de to snakker sant om sin bakgrunn og at de to trolig har et kriminelt rulleblad i hjemlandet.

- Jeg kan bekrefte at det jobbes med å få ut opplysninger fra Libya om bakgrunnen til de to. Så langt har vi ikke lyktes i å få ut noe rulleblad, sier aktor i saken, statsadvokat Tor Christian Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag