RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet å hjelpe kidnappet jente

Sist oppdatert:
Den 15 år gamle jenta ble kidnappet, forsøkt tvangsgiftet og truet på livet. UD nektet å hjelpe henne hjem til Norge.

«Yasmin» (15) trodde hun bare skulle på ferie til søsteren sin i Syria i august i fjor. Kort tid etter, ble både hun og søsteren kidnappet til Irak av onkelen og broren for å tvangsgiftes.

De ble holdt fanget i Bagdad i to måneder. Moren til «Yasmin», som var hjemme i Norge, fikk «Yasmins» tante til å hjelpe døtrene, og i oktober klarte tanten å flykte med «Yasmin» og storesøsteren hennes til Nord-Irak. Søsteren dro tilbake til Syria. Nå gjaldt det å få yngstejenta hjem til Norge.

Risikerte å bli drept
Moren mottar sosialhjelp, og hadde ikke penger til å hente datteren hjem. Hun tok kontakt med organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), som ringte UDs konsulatseksjon og ba dem om å betale flybilletten for jenta. Men UD nektet å dekke de omtrent 3500 kronene flybilletten kostet, skriver Dagsavisen.

Mens SEIF jobbet fortvilet for å få norske myndigheter til å hjelpe «Yasmin», satt hun fast i ustabile Nord-Irak. Hvis hun gikk ut av huset, risikerte hun å bli drept.
- Det var som å bo i et fengsel. Broren min ringte hele tiden og truet meg til å komme tilbake til Bagdad, forteller hun til Dagsavisen.

Smuglet til Syria
Det begynte å haste, og til slutt fikk Røde Kors smuglet jenta over grensen til den norske ambassaden i Syria. De kunne ikke betale billetten uten autorisasjon fra UD. Den fattige organisasjonen SEIF så seg til slutt nødt til å betale for billetten selv. I februar landet «Yasmin» endelig trygt i Norge, seks måneder etter at hun ble kidnappet.

Bekkemellem raser
Utenriksdepartementet nekter for at de har gjort noe galt i forbindelse med saken. Statssekretær Liv Monica Stubholt sier at det ikke er midler til å dekke slike utgifter, og foreslår at det bør opprettes en egen budsjettpost som gjelder barnebortføring og tvangsekteskap.

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem, derimot, raser mot departementets oppførsel. Hun krever full oppvask.

- Dette er fullstendig uholdbart, og jeg vil umiddelbart ta kontakt med utenriksministeren og UD for å ordne opp i dette. Vi må ha et regelverk for hvem som betaler for at hunge mennesker i slike krisesituasjoner raskt kommer seg hjem til Norge, sier Bekkemellem til Dagsavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere