Gå til sidens hovedinnhold

- Nektet jobb etter kjønnsoperasjon

Kvinnen i 50-årene går til kamp mot offshore-gigant.

(iOslo.no) Damen som nå går til kamp mot StatoilHydro er i 50-årene. Hun skiftet kjønn fra mann til kvinne for flere år siden, og har jobbet offshore for selskapet i mange år. Kvinnen søkte jobb i selskapet som prosesstekniker i Nordsjøen i 2006. Hun mener at hun ikke ble ansatt i denne stillingen fordi hun er kjønnsoperert.

Da saken først kom opp i Likestillings- og diskrimineringsombudet fikk ikke kvinnen medhold. Ombudet konkluderte med at det ikke kunne påvises at StatoilHydro diskriminerte kvinnen i ansettelsesprosessen.

Dermed er satt tatt videre til Likestillings- og diskrimineringsnemnda:

- Hun ble tilbudt stilling i forpleining, men mente seg kvalifisert som prosesstekniker, bekrefter Gudrun Holgersen, professor ved det juridiske fakultet UiB, til iOslo.no.

Holgersen er nestleder i nemnda som skal behandle saken i morgen. StatoilHydro har tydelig gitt uttrykk for hva de mener i saken.

- Det som sies fra Hydro sin side er at det ikke betviles at hun er kompetent til å være prosesstekniker. Men det var 500-600 søkere i den søknadsrunden, og svært mange av de var kvalifiserte. De mener de prioriterte folk som var ansatt i midlertidige stillinger, og folk som sto i fare for å bli overtallige i sammenslåingen av Statoil og Hydro, sier Holgersen og legger til:

- Hydro avviser at noen beslutninger har hatt sammenheng med kjønnsskifteoperasjonen til kvinnen. Det er påstand mot påstand.

Hvis nemnda i morgen konkluderer i kvinnens favør, kan følgende skje:

  • Nemnda slår fast at Hydro har brutt loven i forhold til en av sine søkere / ansatte.
  • Det er ikke i nemndas makt å kreve en omgjøring av beslutningen / ansettelsen.
  • Nemnda kan konkludere med at kvinnen bør gis erstatning for økonomisk tap
  • Nemnda kan se det som naturlig at kvinnen tas i betraktning ved neste søknadsrunde til denne typen stilling - men det kan ikke nemnda påby.

Fastsettelse av størrelse på økonomisk kompensasjon vil enten gjøres direkte - ellers møtes partene i retten.

iOslo.no har ikke lykkes i å nå den StatoilHydro-ansatte kvinnen for en kommentar.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken