*Nettavisen* Nyheter.

Neppe flodbølge-rapport før sommeren

Foto: TV 2 NETTAVISEN/ERIK MODAL

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror tiden blir knapp hvis Stortinget krever flodbølge-rapport på bordet før sommeren.

10.01.05 15:22

Kjell Magne Bondevik varslet mandag at det vil bli nedsatt et evalueringsutvalg som skal evaluere regjeringens arbeid i forbindelse med flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

- Jeg forstår det slik at partiene legger opp til at stortingsmeldingen skal komme før sommeren, og selv om jeg er åpen for dette, kan det blir knapt med tid. Det er bare å se på kalenderen at tiden går fort fram til 20. juni (Stortinget tar da ferie), sa Kjell Magne Bondevik under pressekonferansen i Regjeringskvartalet mandag.

Ennå er ikke en evalereringsutvalget nedsatt, men Bondevik tror at denne vil være klar allerede fredag.

- Utvalget trenger noen uker på å avgi sin rapport. Deretter må departementet ha noen uker til å skrive stortingsmeldingen. Deretter trenger Stortinget noen uker på å behandle meldingen, sier Bondevik.

Utvalg på 7 personer
Statsminister Bondevik gjentok på pressekonferansen at regjeringen i ettertid ser at bedre beredskap burde vært på plass i forkant av flombølgekatastrofen. Han innrømmet også at det burde vært større kapasitet for å håndtere utfordringene knyttet til at et stadig større antall nordmenn befinner seg i utlandet for kortere eller lengre tid.

På spørsmål om hvor stort evalueringsutvalget bør være – og hvilke kvaliteter medlemmene bør inneha, svarte Bondevik:

- Jeg mener evalueringsutvalget bør være på om lag sju personer. Det bør i hvertfall ikke være større, for det kan gå ut over effektiviteten. I tillegg må utvalget ha et sekretariat som skal gjøre mye av arbeidet. Personen som skal lede utvalget bør ha autoritet og troverdighet. I tillegg ser jeg for meg at utvalget får med ressurspersoner som har erfaring innen:

  • Organisasjon og logistikk
  • Frivillig arbeid
  • Informasjonsfag
  • Omsorgsfag
  • Politikk og forvaltning.

- Om de pårørende bør være med i utvalget, er jeg ikke sikker på. De bør i alle fall ha en fast kontaktperson i utvalget, mener Bondevik.

Statsministeren understreket at han skal diskutere sammensetningen i utvalget med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.