*Nettavisen* Nyheter.

Neppe oljeleting i Lofoten

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Ap fulgte en gammel avtale mellom sentrumspartiene da de utsatte en avgjørelse om oljeleting i Lofoten.

07.02.09 15:18

Programkomiteen til Arbeiderpartiet vil at partiet skal vente med å ta stilling til om det kan letes etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen til 2010. Velgerne får altså ikke vite hva Ap vil før valget til høsten. Det mener noen er feigt. Men det er faktisk i samsvar med det regjeringspartiene ble enige om våren 2006. Da Stortingsmeldingen om forvaltningen av det maritime miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten ble behandlet, ble oljeletingen i de mest omstridte områdene satt på vent. Men samtidig ble det bestemt at forvaltningsplanen skulle revideres hvert femte år, første gang i 2010. I mellomtiden skulle det forskes og utredes.

Det er ingen hemmelighet at det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor mye oljevirksomhet det skal åpnes for i nord. Det er også klart at både de tre sentrumspartiene og SV allerede har sagt nei til oljevirksomhet i oppvekst- og gyteområdene for den viktigste av alle norske fiskeslag, den nordatlantiske torsken. Det dreier seg i første rekke om felt nær land i Lofoten og Vesterålen, men også utenfor Troms og i Barentshavet.

Samtidig presser oljeindustrien på for å få åpnet særlig områdene utenfor Lofoten. Det er der industrien mener at mulighetene er størst for betydelige funn av olje og gass. Ifølge industriens talsmenn er norsk oljeindustri avhengig av at det åpnes nye felt for å bevare de mange arbeidsplassene langs kysten. Det er ingen tvil om at industriens argumenter har vunnet gjenklang hos mange av Aps stortingsrepresentanter. Og lokalt i nord er det mange av Aps tillitsvalgte som ønsker seg nye Snøhvit-eventyr.

Ap følger altså boka når partiet utsetter avgjørelsen om leting etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen til 2010. Men utsettelsen har også klare taktiske fordeler. Dersom de rødgrønne partiene mister flertallet til høsten, og valget ender med at Ap danner regjering alene, blir det høyst sannsynlig flertall i Stortinget for å åpne de omstridte leteblokkene. Både i Høyre og Frp er det stemning for det. Hvis de rødgrønne fortsatt får flertall, er det imidlertid all grunn til å tro at avgjørelsen blir utsatt i en ny femårsperiode, minst. I en regjering av Høyre, Venstre og KrF må også Høyre bøye seg for de to sentrumspartiene. Venstre har til og med satt det som vilkår for å gå med i en slik regjering.

Det er grunn til å tro at det blir fiskeri- og miljøinteressene som seirer over oljeindustrien når det gjelder de omstridte områdene også i neste stortingsperiode. Men det kommer til å bli mer oljevirksomhet i havet i nord, i deler av det store havet der interessene ikke kolliderer like mye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag