*Nettavisen* Nyheter.

Nervøst og rødt

Foto: (Scanpix)

Usikkerhet knyttet til subprimelån, stigende oljepris og gjeldssituasjonen til de amerikanske forbrukerne førte børsene ned mandag.

25.06.07 22:54

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Usikkerheten tok overhånd på Wall Street. Det begynte noe blandet, men oppløftende boligtall hjalp på stemningen. Oppgangen ga seg mot slutten og det endte ned i New York.

NA24 - din næringslivsavis

- Investorene begynner å se på risikoen i markedene og begynner å verdisette forskjellige aksjeklasser ut ifra risikoen. Vi forventer mange flere store daglige bevegelser i de kommende ukene, med er marked som snart begynner å gå nedover, om det ikke har gjort det alt, sier Paul Nolte hos Hinsdale Associates, ifølge Marketwatch.

Det var hovedsakelig bekymringer knyttet til subprimelånene og gjeldssituasjonen til de amerikanske forbrukerne som bidro til usikkerheten. Det hjalp heller ikke at oljeprisen igjen passerte 69 dollar fatet i den elektroniske handelen på råvarebørsen New York.

- Med mangelen av en katalysator akkurat nå, er det gevinstsikring fra den solide oppgangen tidligere i morges som vi ser nå. Aksjemarkedet virker ikke like usikkerhet, sier porteføljeforvalter Matt Kelmon ved Kelmoore Strategy Funds til nyhetsbyrået AP.

Antallet eksisterende boliger falt med 0,3 prosent i mai.

Det viser tall fra bransjeorganisasjonen National Association of Realtors.

Økonomene hadde ventet at 5,99 millioner brukte boliger ble solgt i mai.

Antallet usolgte brukte boliger er nå på det høyeste nivået på 15 år. I mai økte antallet brukte boliger som var usolgt med 5 prosent til 4,43 millioner.

Det tilsvarer en tilgang på 8,9 måneder med boliger basert på salget i mai. Altså den svakeste omløpshastigheten på fire år. Det er det største overhenget med tilgjengelige boliger for salg siden juni 1992.

Median prisen av boliger som ble solgt i mai var på 223.700 dollar ned 2,1 prosent sammenlignet med mai 2006.

Ellers venter aksjemarkedet på den amerikanske sentralbankens renteavgjørelse som kommer senere i uken. Økonomene venter at renten vil forbli uendret på 5,25 prosent. Dermed er det ikke selve avgjørelsen som fatter oppmerksomheten blant blårussen. Markedet er mer spente på begrunnelsen og hvordan sentralbankens representanter ser for seg utviklingen til den amerikanske økonomien. De siste ukene har markedsrenten sneket seg oppover og fikk aktørene på de globale til å skjelve.

Utviklingen i både den amerikanske utviklingen og i verdensøkonomien har fått enkelte til å tro at rentenivået i USA kan bli satt opp mot slutten av året. Optimistene hadde i forkant av dette trodd at rentenivået i USA skulle ned.

General Motors har blitt oppgradert til kjøp av Meglerhuset Goldman Sachs. Den tidligere anbefalingen var nøytral og kaller oppgraderingen en taktisk vurdering. Blant annet venter Meglerhuset at aksjene vil stige etter hvert som de nærmer seg enighet med fagforeningene og at nedsiden er begrenset.

Bank of America har jekket opp anbefalingen av oljegiganten Chevron. Meglerhuset er ute med en kjøpsanbefaling, noe som er en oppdatering fra den nøytrale anbefalingen. I en fersk analyse er det spesielt Chevrons dypvannsstrategi som blir vist mye oppmerksomhet.

Oljeprisen endrer seg lite på råvarebørsen i New York. WTI-oljen koster 69,18 dollar som er en oppgang på fire cents. Oljen er 2,4 prosent lavere enn for ett år siden.

Dagens nøkkeltall:

Dow-0,06% til 13.352,05

Nasdaq-0,46% til 2.577,08

S&P 500-0,32% til 1.497,74

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.