RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nesestyver for Jens og Ap

Sist oppdatert:
Ap, SV og Sp ville fått flertall på Stortinget dersom det var valg i dag, selv om Ap går kraftig tilbake på TV 2s første partibarometer etter kommunevalget.

Jens Stoltenberg er imidlertid ikke mer begreistret for sine eventuelle samarbeidspartnere enn at han etter Trontaledebattens slutt i natt nektet å la seg fotografere sammen med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga i Stortingets vandrehall.

Den store taperen
- Vi egler oss ikke innpå menn som ikke er begeistret for oss, der går grensen, kommenterte SV-lederen ironisk etter Stoltenbergs vegring.

Arbeiderpartiet er den store taperen på Partibarometeret TNS Gallup har laget for VG og TV 2 i oktober. Partiet går tilbake hele tre prosentpoeng sammenliknet med den siste målingen før valget, og får en oppslutning på bare 22,5 prosent. Det er hele 4,5 prosentpoeng svakere enn valgresultatet, og Stoltenberg sliter dermed igjen kraftig med å få drag på velgerne.

Rød-grønt flertall
Imidlertid gjør de to andre partiene som ønsker å samarbeide med Ap det godt, Sosialistisk Vesntreparti går frem 0,5 prosentpoeng til 16,5 og Senterpartiet frem 2,0 til 8 prosent.

Et valgresultat slik denne første målingen etter høstens kommunevalg viser, ville gitt flertall på Stortinget for en rød-grønn allianse. Sammen ville de tre partiene Ap, SV og Sp fått 85 mandater, og dermed knappest mulig flertall i det nye Stortinget, som fra neste valg av blir utvidet til 169 mandater.

- Vi er opptatt av innflytelse selvsagt, sier Sp-leder Åsluag Haga til TV 2. For å få mest mulig gjennomslag for partiets tanker, ideer og visjoner har hun et klart mål:

- Det er selvsagt et ønske om å komme i en regjeringspossisjon, men ikke for enhver pris, sier Haga.

Ikke EU-sak
Senterpartilederen stiller et ufravikelig krav for å gå i regjering med Arbeiderpartiet etter Stortingsvalget om to år.

- Det som er helt opplagt, er at Arbeiderpartiet må legge bort EU-saken, hvis de skal ha noe som helst ønske om å få til en sentrum-venstre regjering, og det bør de absolutt gjøre, det er mitt klare råd til Ap, sier Haga.

Mens langt færre velgere faktisk stemte på Sosialistisk Venstreparti og Fremskskrittpartiet enn hva meningsmålingene tydet på før valget, viser dagens partibarometer at velgerne vender tilbake til de to fløypartiene. Fremskrittspartiet går rett nok tilbake sammenliknet med forrige måling, men får likevel en oppslutning på 21,5 prosent, noe som er 3,6 prosentpoeng bedre enn valgresultatet for tre uker siden.

Også SV gjør det langt bedre nå enn ved valget, 16,5 prosent sier at de nå vil stemme SV, det er 3,5 prosentpoeng flere enn ved fylkestingsvalget.

Unge stemmer blått
Partibarometeret for oktober viser at to av tre menn under 30 år sier at de ville ha stemt på Fremskrittspartiet eller Høyre dersom det var Stortingsvalg i dag. Selv om de to partiene har dårligere drag på unge kvinner, sier halvparten av de spurte under 30 at de ville ha stemt på et av de to partiene.

Blant de eldste velgerne er det Arbeiderpartiet som har best grep, 27 prosent av velgerne over 60 år sier at de ville stemt Ap.

Her er tallene:

Arbeiderpartiet 22,5 (- 3,0)

Fremskrittspartiet 21,5 (- 1,5)

Høyre 18,0 (+ 2,0)

Sosialistisk Venstreparti 16,5 (+ 0,5)

Senterpartiet 8,0 (+ 2,0)

Kristelig Folkeparti 7,0 (uendret)

Venstre 2,5- ( 0,5)

Andre partier og lister 4,0 (+ 0,5)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere