RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nesten 40.000 kroner skiller billig og dyr russefeiring

Sist oppdatert:
Festen kommer fort på 50.000. De fleste synes likevel det er verdt pengene. Tror de ...

(DT.no:) Det er god stemning i kantinen ved Sonans videregående skole i Drammen. Dog er det ved ett av bordene et litt medtatt, blått klientell. Nattens festivitas har tydeligvis kostet. Det skal imidlertid vise seg at det ikke bare er denne natten som har kostet.

– Mye, altfor mye, kommer det i kor fra Kristine Buxrud og Rije Taraqu, da vi spør om den totale prislappen for russetiden.

De er begge representanter for buss-russen, og dermed blant dem som graver dypest i russe-lommeboken.

Nesten 40.000,- skiller dem fra «vandrerussen» – de som kun bruker beina som fremkomstmiddel i russetiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BUSS MOT BIL: Julie Amundsen (t.v.) er på buss, mens Kristine Walker er på van. Dette er jentenes egne regnestykker.

Konsept- og dekknavn

– Vi hadde en egenandel på bussen på 22.000,- per hode, forteller Rije. Dette er imidlertid ikke medregnet utgifter knyttet til «konseptet». Bussen og medlemmene har selvfølgelig eget navn, logo og gjerne en egen spesialkomponert sang. Ingenting av dette er gratis.

– For «konseptpakken» betalte vi cirka 5.000,- per person, sier Kristine og viser fram en sølvfarget ytterjakke med jentenes logo.

I tillegg kommer «dekknavn-pakken» med lignende utstyr, bare med det foreløpige navnet fram til «konsept-slippet». Selve russedressen, med bokstaver og eventuelt fløyter og russelue, kommer i tillegg. Av dem vi snakker med bruker de fleste cirka 2.000 på dette.

SE BILDEGALLERI:Årets russebusser og russebiler

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLANDEDE FØLELSER: Jentene på Drammen videregående tror de ville spart mye penger om de kunne planlagt russetiden på nytt. – Mange skrur opp prisene til russen.


30.000 i egenandel

Ved Drammen videregående har jentene rundt bordet brukt enda litt mer på russebussen.

– Vi hadde en egenandel på 30.000, men så gikk vi på en smell på EU-kontrollen. Da ble det 3.000,- til, forteller Julie Amundsen, russepresident i Drammen og bussjente på «Magic Drunkdom».

Selv om jentene mener det er noe eget med samholdet på en buss og de fleste står inne for valget, er det enkelte som er mer ambivalent:

– Noen ganger angrer jeg på at jeg ble med. Jeg har måttet spørre mamma og pappa litt for mange ganger om penger. Det har gått mer enn jeg trodde, sier Mathilde Korbu.

De andre er til dels enige og må innrømme at budsjettet har røket opp til flere ganger. Jentene skulle i utgangspunktet ha en billig buss. – Det er lett å bli revet med, innrømmer de.

LES OGSÅ:Mange klager på russen

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

RUSS, VANDRERUSS OG IKKE RUSS: Økonomi styrer i stor grad valget for siste året, sier Sonans-elevene.

Alkohol og matsluket

Men dette er bare begynnelsen. Mat og alkohol står for en stor del av pengesluket. Særlig det siste. En av jentene ved Sonans – bordet forteller uten skrupler at hun drakk opp bursdagspengene – ca. 2000. – i løpet av en uke.

Da høres et anslag på 5.000,- til alkohol i hele russetiden snaut ut, men det er beløpet de regner med å drikke opp.

– Også nattmat. Det er kjempedyrt! Bare en panini koster 50,- kroner, sier Rije, og takker Gud for 10-kroners pølsene på Statoil.

Russejentene skal også ut på tur. Blant de store russetreffene er Stavanger, Telemark, Fredriksten og Tryvann. Her ligger prisene på mellom 1.000-2.000 kroner bare for å komme inn. Men overnatting kommer i tillegg.

Tiden man sov under åpen himmel er forbi. Nå ligger russen på hotell. Fra Tryvann kan jentene heldigvis «rulle» hjem til Drammen.

Verre er det med Stavanger. Buxrud forteller at hun skaffet seg hotellseng til 800 kroner, mens Rije var seint ute og må betale kr 1.500.

LES OGSÅ:– Politiet aksjonerer mot russe-sex

Minner er mest verdt

Vi bikker 50.000, når jentene tror de har tatt med alt. Russepresidenten må si seg enig i at pengebruken kan bli i høyeste laget i russetiden:

– Det er sinnssykt mye penger, men så lenge man tjener sine egne må man få lov til å bruke dem som man vil, sier hun – for omtrent samtlige av jentene forteller at de har spart og tjent penger til russetiden.

Og: – Minner er mer verdt enn penger, uansett, slår Julie fast.

Les flere nyheter på DT.no her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere