Nesten alle jobber mer enn oss

Bare ett land i Europa ligger dårligere an, ifølge nye tall. Se listen.

24.06.08 16:18

En undersøkelse gjort av Eurostat har kommet fram at vi jobber nest minst av alle europeiske land. Det er kun Nederland som jobber mindre enn oss.

Men det betyr ikke at nordmenn er latere enn andre, selv om europeisk presse har omtalt at nordmenn jobber minst.

Se topp og bunn i faktaboksen til høyre

15 timer kortere
Vår arbeidsuke er blitt målt til 34,9 timer. Det er nesten 15 timer kortere enn Tyrkia, landet som ifølge undersøkelsen jobber mest i uken.

Foto: Colourbox

Anders Skattkjær i Fellesforbundet mener det er nødvendig med et nyansert syn på statistikken.

- Statistikken betyr ikke nødvendigvis at vi jobber lite eller er late sammenlignet med andre land som har noe lengre arbeidstid, tvert om. Det som er interessant er vår produktivitet som igjen henger sammen med vår kompetanse, hvordan vi organiserer arbeidet, vår effektivitet, høy nærværsfaktor og godt kvalifisert arbeidskraft. At vi i Norge har tatt ut en del av verdiskapningen i noe kortere arbeidstid anser jeg er et konkurransefortrinn for det norske arbeidslivet, sier Skattkjær.

Siste fra Nettavisen.no/jobb:

- Ja, sjefen gjør deg faktisk syk

- Utbrent? Her er åtte tips

- Her er Minas personlighetstest

Deltidsarbeid
En forklaring kan være høy andel av deltidsarbeid i Norge.

- I Norge er det svært høy sysselsetting. Kvinneandelen i arbeidstyrken er høy sammenlignet med andre europeiske land. Men også stort innslag av deltidsandel. Det er kvinner som i hovedsak arbeider deltid, sier Øyvind Rongevær i LO.

Han mener antall deltidsansatte er bekymringsverdig i den grad deltidsantallet er i form av ufrivillighet.

- LO har som prinsipp at fulltidsstillinger skal være en rettighet, og deltidsstillinger en mulighet.

Sysselsatte norske kvinner jobber i snitt sju timer mindre i uka enn menn, og over fire av ti kvinner jobber deltid, mens bare en av ti menn gjør det samme.

- Familiesammenhengen er veldig viktig for norske kvinner, men vi har et stort omfang av undersøkelser som viser at de jobber ufrivillig deltid. i Bygde-Norge kan det være svært vanskelig for kvinner å finne heltidsarbeid, selv om de ønsker det, har Bjørg Aase Sørensen, professor i helsefremmende arbeid ved Høgskolen i Vestfold og forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) i Oslo tidligere uttalt til jobbmagasinet.

Les mer: Derfor er kvinner «snille piker» på jobben

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag