RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

P-plasser fjernet:

Nguyen Berg i HC-krangel: - Jeg er personlig berørt


MÅTTE SVARE: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo måtte svare for fjerningen av HC-plasser på Fridtjof Nansens plass utenfor rådhuset i bystyrets møte onsdag.
MÅTTE SVARE: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo måtte svare for fjerningen av HC-plasser på Fridtjof Nansens plass utenfor rådhuset i bystyrets møte onsdag. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg mener de har gjort det bedre for Oslos handikappende, men Frp og Høyre er uenig.

Nylig stengte Oslo-byrådet Fridtjof Nansens plass utenfor rådhuset for kjøring, og fjernet parkeringsplassene for funksjonshemmede der. I forrige uke sa leder Magnhild Sørbotten i Norges Handikapforbund Oslo til Nettavisen, at hun var forbauset og skuffet over at plassene er fjernet.

Onsdag måtte miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) svare om saken i bystyret, og kunne fortelle at saken berører henne personlig.

- Jeg tror det er flere i denne salen som er personlig berørt at dette spørsmålet, ikke minst jeg selv som har vokst opp med en person som sitter i rullestol, sa Berg i møtet.

Berg har tidligere fortalt at hennes far, Khanh Thanh Nguyen, sitter i rullestol, blant annet i et intervju med Dagsavisen.

Les også: - Oslo-byrådet stenger funksjonshemmede ute

SE VIDEO: Krangel om HC-plasser i Oslo bystyre:


- Uforstående til

Byråden understreket at hun har kontinuerlig kontakt med Norges Handikapforbund, for å finne de gode løsningene i hovedstaden.

- Vi har en løpende dialog, nettopp for å få de ulike problemstillingene belyst, så vi kan bli enda bedre, sa Berg.

Til Nettavisen utdyper Berg:

- De som har nedsatt funksjonsevne opplever ofte hindre i hverdagen som gjør at de ikke kan delta på lik linje med andre i samfunnet. Slik ønsker vi ikke å ha det og byrådet jobber hele tiden for å gjøre byen vår mer inkluderende. Derfor er viktig for meg å ha en løpende dialog med Handikapforbundet om områder der vi kan bli bedre, sier byråden til Nettavisen.

Tvil

Men på grunn av Sørbottens uttalelser til Nettavisen, var det flere av opposisjonspartiene i bystyret som tvilte på at samarbeidet var så godt.

- Dette utmerkede samarbeidet med Norges Handikapforbund stiller jeg meg uforstående til. I Nettavisen sier altså Oslo-lederen at hun er forbauset og forbannet, og at de er ganske forbannet over ikke å bli hørt. Så handikapforbundet gir ganske tydelige signaler på at de føler seg mer overhørt enn hørt, sa Høyres bystyrerepresentant Ola Kvisgaard.

Kvisgaard fortalte også at saken berørte ham personlig, før Berg fortalte om sitt personlige forhold til saken.

- Det er viktig for oss å få god tilgjengelighet, og det jobber vi med hele tiden. Og så er det ganske vanskelig for meg å si hvordan handikapforbundet opplever dialogen, men vi hadde senest dialog med dem i dag, påpekte Berg.

Les også: Her gir Oslo-bilistene blaffen i det nye forbudet

SE VIDEO: Handikapforbundet: - Vi er ganske forbannet

- To ulike signaler

Bystyrepolitiker Camilla Wilhelmsen (Frp) er også kritisk til byrådets håndtering av saken. Hun mener byrådene taler med ulike tunger.

- Jeg er gjort kjent med at byråd Berg i siste møte med samferdselskomiteen, skal ha uttalt at hun er tilfreds med den handikapløsningen som byrådet har etablert i Olav Vs gate og Tordenskioldagate, til fordel for de plassene som er blitt fjernet på Fridtjof Nansens plass, sa Wilhelmsen i møtet, og la til:

- Så ser man i Nettavisen at byråd Marcussen (byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, red. anm) legger seg flat og sier at her må vi finne en løsning for handikapparkeringen. Her opplever jeg at det er to ulike signaler, fra to byråder, og jeg vil da vite hva byrådet mener i denne saken, sa hun.

Berg understreket imidlertid at hele byrådet er opptatt av tilgjengeligheten for funksjonshemmede.

- Det er viktig for hele byrådet at det er en god tilgjengelighet for dem som har behov for å komme seg litt nærmere rådhuset, og har rett på HC-parkering. Nettopp det er grunnen til at når vi har fjernet handikapparkering på Fridtjof Nansens plass, så er det etablert mange flere parkeringsplasser for handikappede, sa Berg.

Les også: - Pussig at politikerne kan kjøre, men ikke vanlige Oslo-borgere

UENIG: Bystyrepolitiker Camilla Wilhelmsen (Frp) mener byrådet har fjernet HC-plasser, og ikke etablert nye slik byråd Berg sier.

- Fra 14 til 23 plasser

Miljøbyråden viste til at de har økt antall HC-plasser i nærheten av rådhuset.

- Antall HC-plasser er økt fra 14 til 23. Noen av disse er også nærme rådhuset, vegg-i-vegg med østre tårn, sa Berg fra talerstolen.

Men Wilhelmsen mente dette ikke var helt sant, og hevdet at flere av disse parkeringsplassene ikke var etablert.

- Det er nå 12 dager siden Fridtjof Nansens plass ble stengt, og de plassene som skulle komme i Olav Vs gate og Tordenskioldsgate, de er enda ikke etablert. Man har altså fjernet plasser uten å etablere de nye, som heller ikke er tilfredsstillende for de funksjonshemmede. Det burde man gjort samme dagen man stengte Fridtjof Nansens plass, sa hun, før krangelen var i gang:

- Plassene er flyttet, de er ikke fjernet, sa Berg.

- Jo, sa Wilhelmsen.

- Nei, de er flyttet, og ikke fjernet, sa MDG-byråden.

- De er ikke det, gjentok Frp-politikeren.

Les også: - Her blir det veldig mange farlige situasjoner

- Vi må bli flinkere

Berg understrekte også at det ikke blir dårligere, selv om de gjør endringer.

- Men vi kan bli flinkere til å kommunisere det bedre. Det vi kunne gjort er å kommunisere hvor de nye plassene er, for her etablerer vi flere HC-plasser enn det var før, sa hun.

Som Nettavisen tidligere har omtalt, har Wilhelmsen fremmet et privat forslag om at HC-plassene på Fridtjof Nansens plass skal tilbakeføres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere