RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ni av ti åpen for å flytte hjem

Foto: Mary Hope
Sist oppdatert:
Ungdom ønsker å bosette seg i hjemkommunen etter endt utdanning, viser ny undersøkelse.

(iBergen.no) : Masfjorden kommune i Hordaland har i mange år slitt med synkende folketall, og spesielt er det ungdommen som har forsvunnet fra kommunen. Etter grunnskolen drar de unge håpefulle til Knarvik eller Bergen for å gå på skole, og få ender opp med å flytte hjem. Kommunen har sågar solgt boligtomter på auksjon for ti kroner stykket for å få opp folketallet.

Kun 11,5 % sier nei
En spørreundersøkelse gjort blant ungdommer i alderen 17 til 30 år som har vokst opp i kommunen, viser at overraskende mange åpner for en retur til Masfjorden.

– Av alle som returnerte spørreskjemaet, var det bare 11,5 prosent som svarte at de aldri kom til å flytte tilbake. Over halvparten av de resterende er svært interesserte i å flytte hjem, dersom forholdene ligger til rette for det, sier prosjektleder Beate Mæsel i Masfjorden kommune til iBergen.no.

- Veldig godt fornøyd
Som iBergen.no tidligere har meldt, er det flere sosiale møteplasser, treningssenter og flere unge i nærmiljøet som er de viktigste faktorene for ungdommen, utenom arbeidsplasser.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatene. Forhåpentligvis kan vi bruke resultatene og innspillene til å legge bedre til rette for at ungdom kan slå seg ned i Masfjorden etter endt utdanning, sier Mæsel.

Vil vise frem mulighetene
Assisterende direktør i Innovasjon Norge Hordaland, Rolf Sørland, mener kommunene som sliter med fraflytting må bli flinkere til å informere ungdommen om hvilke karrieremuligheter som fins i nærområdet.

– Man må kople skole og næringsliv, og vise skoleelevene hva som fins av jobbmuligheter i kommunen før de flytter bort for å ta utdanning. Dersom de på et tidlig tidspunkt blir motivert for å jobbe lokalt, blir det lettere å få dem til å komme tilbake etter endt utdanning, sier Sørland til iBergen.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere