Gå til sidens hovedinnhold

Ni av ti åpen for å flytte hjem

Ungdom ønsker å bosette seg i hjemkommunen etter endt utdanning, viser ny undersøkelse.

(iBergen.no) : Masfjorden kommune i Hordaland har i mange år slitt med synkende folketall, og spesielt er det ungdommen som har forsvunnet fra kommunen. Etter grunnskolen drar de unge håpefulle til Knarvik eller Bergen for å gå på skole, og få ender opp med å flytte hjem. Kommunen har sågar solgt boligtomter på auksjon for ti kroner stykket for å få opp folketallet.

Kun 11,5 % sier nei
En spørreundersøkelse gjort blant ungdommer i alderen 17 til 30 år som har vokst opp i kommunen, viser at overraskende mange åpner for en retur til Masfjorden.

– Av alle som returnerte spørreskjemaet, var det bare 11,5 prosent som svarte at de aldri kom til å flytte tilbake. Over halvparten av de resterende er svært interesserte i å flytte hjem, dersom forholdene ligger til rette for det, sier prosjektleder Beate Mæsel i Masfjorden kommune til iBergen.no.

- Veldig godt fornøyd
Som iBergen.no tidligere har meldt, er det flere sosiale møteplasser, treningssenter og flere unge i nærmiljøet som er de viktigste faktorene for ungdommen, utenom arbeidsplasser.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatene. Forhåpentligvis kan vi bruke resultatene og innspillene til å legge bedre til rette for at ungdom kan slå seg ned i Masfjorden etter endt utdanning, sier Mæsel.

Vil vise frem mulighetene
Assisterende direktør i Innovasjon Norge Hordaland, Rolf Sørland, mener kommunene som sliter med fraflytting må bli flinkere til å informere ungdommen om hvilke karrieremuligheter som fins i nærområdet.

– Man må kople skole og næringsliv, og vise skoleelevene hva som fins av jobbmuligheter i kommunen før de flytter bort for å ta utdanning. Dersom de på et tidlig tidspunkt blir motivert for å jobbe lokalt, blir det lettere å få dem til å komme tilbake etter endt utdanning, sier Sørland til iBergen.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar