RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ni av ti sprinkleranlegg feiler

Det slurves grovt ved ni av ti norske bygninger som har montert sprinkleranlegg. Kontrollrapporter viser feil ved 90 prosent av anleggene.

- Resultatet er nedslående og medfører at sprinkleranlegg i et stort antall bygninger her i landet representerer en falsk trygghet, sier Thor Kr. Adolfsen, sekretær ved Opplysningskontoret for sprinkleranlegg i en pressemelding fra Norsk brannvernforening.

Over 90 prosent av kontrollerte sprinkleranlegg oppfyller ikke minstekravene i dagens regelverk. Det viser en gjennomgang av kontrollrapporter fra 150 tilfeldig utvalgte sprinkleranlegg.

- Skremmende mørketall

Det finnes cirka 30 000 sprinkleranlegg i norske forretningsbygg, industribygg, lagerbygg, kulturminner, hoteller og institusjoner. Kun 5 prosent av disse sprinkleranleggene kontrolleres årlig av godkjente kontrollører.

- Mørketallene er skremmende, sier Adolfsen.

Fungerende sprinkleranlegg blir sett på som et av de mest effektive tiltakene mot brann. Anlegget utløser automatisk ved varmepåvirkning av sprinklerhoder, montert på vannrør som henger i taket. Normalt løser ett og ett hode ut etter hvert som varmen brer seg.

Sprinkelanlegg slått av

Ved bybrannen i Trondheim i februar i år, var sprinkleranlegget fysisk slått av, skriver Aftenposten.

- I flere andre tilfeller har vi også sett anlegg stengt på tilsvarende måte, sier administrerende direktør Kjell Schmidt Pedersen ved Norges branntekniske laboratorium til avisen.

Statens byggtekniske etat vil be Brannvernforeningen se nærmere inn på problemet. Etaten påpeker til Aftenposten at byggefeil og mangler ved sprinkleranlegg er hyppigste årsak til storbranner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere