Gå til sidens hovedinnhold

Ni tiltalt i Bærum-korrupsjonen

De skal ha tappet kommunekassa for over 20 millioner kroner. Nå må håndverkerne og den sentrale kommuneansatte møte i retten.

Tre ansatte i Bærum kommune og seks håndverkere er tiltalt i den svært omfattende saken som begynte å rulle i desember 2006. Til sammen skal Bærum kommune ha blitt snytt for 20 millioner kroner.

En 43 år gammel mann fra Asker er den sentrale personen korrupsjonssaken.

Ifølge påtalemyndigheten skal han i årene fra 2003 til 2006 ha spedd på lønna si med 3,7 millioner kroner. Penger som kom fra håndverkere som betaling for den ekstreme ekstraservice de fikk av tjenestemannen.

Tappet arbeidsgiveren
Mannen hadde ansvar for overflatebehandlingen av eiendommene til Bærum kommune. I denne jobben hadde han ansvar for å tildele oppdrag til ulike firmaer, sjekke at arbeidene ble tilfredsstillende utført, og attestere fakturaer for oppdragene.

Fra denne sentrale posisjonen tildelte han jobber til ulike firmaer uten at det ble holdt reelle anbud.

De seks aktuelle firmaene skal til sammen ha utført arbeider for 15,6 millioner kroner (eks mva). For dette skal de ha fått utbetalt 36,3 millioner kroner (eks mva).

Ifølge tiltalen har selskapene altså fått 20,3 millioner kroner for mye av kommunen. Pengene har de fått enten ved å overfakturere jobber som ble utført, eller å sende inn fakturaer på jobber som aldri ble gjort.

Saken fortsetter nedenfor.

Familiemedlemmer
Tre av de tiltalte personene er familiemedlemmer til den 43 år gamle Bærum-ansatte.

Disse drev alle håndverksfirmaer som nøt godt av den dårlige internkontrollen i Bærum kommune.

Påtalemyndigheten har siktet de fire familiemedlemmene etter proffparagrafen. Altså at de har drevet organisert kriminalitet, og derfor må dømmes strengere.

To andre ansatte i Bærum kommune er også tiltalt i saken. Disse skal begge ha mottatt håndverksarbeid i størrelsesorden 100.000 og 150.000 fra et av selskapene som var med på korrupsjonen. Betalingen for disse jobbene ble skjult i fakturaer som gikk til Bærum kommune, og som altså ble attestert og utbetalt av den hovedtiltalte 43-åringen.

Den hovedsiktede 43-åringen har i politiavhør tilstått korrupsjon. Forsvareren til den 43 år gamle hovedsiktede, Berit Reiss-Andersen, ønsket torsdag kveld ikke å kommentere tiltalen overfor Nettavisen.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå