RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nikotinslaver bedre rustet mot diabetes

Sist oppdatert:
Du skal lete lenge etter positive nyheter om røyking, men her kommer én: Røykere har langt mindre risiko for å få diabetes type 1.

Det er det oppsiktsvekkende resultatet fra en studie utført av forskere ved NTNU i Trondheim. Studien er utført i forbindelse med den pågående Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), og publisert i tidsskriftet Diabetologia, skriver forskning.no.

Motsatt effekt
Tidligere skilte man ikke mellom type 1- og type 2-diabetes. Nå viser det seg at nikotin har motsatt effekt på de to typene.

Mens røyking øker risikoen for å pådra seg type 2 (aldersdiabetes) med 50 prosent, minsker den risikoen for type 1 hele fem ganger.

Nikotin i behandling
Det er brukt nikotin i behandling mot ulcerøs kolitt, som angriper tykktarmen og kan føre til at pasienten får utlagt tarm.

- Hva gjelder nikotin som forebygging mot type 1-diabetes, kan dette eventuelt bli bevist i framtida, i en kontrollert klinisk studie hos pasienter med særlig høy risiko for å utvikle autoimmun diabetes, sier professor Valdemar Grill ved NTNU i Trondheim til forskning.no.

Men professoren vil absolutt ikke anbefale egenmedisinering, i form av røyking eller snusing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere