Noah anmelder inntrengerne i pingvin-saken

To av pingvinungene ble funnet døde inne i Atlanterhavsparken mandag. Trolig er de trampet i hjel av de voksne pingvinene.

To av pingvinungene ble funnet døde inne i Atlanterhavsparken mandag. Trolig er de trampet i hjel av de voksne pingvinene.

Noah velger å anmelde etter at politiet endret siktelsen mot russen.

19.05.15 14:50

-Vi anmelder de som har forårsaket stresset på dyrene, de som har brutt seg inn. Så får det være opp til etterforskningen å finne ut om det var det som forårsaket stress og død for ungene. Vi vet at dette kan bli en konsekvens når en forstyrrer dyrs reir på denne måten, sier veterinær Siri Martinsen i dyreverngruppen Noah til Nettavisen.

Først trodde Atlanterhavsparken at russen hadde stjålet tre pingvinkyllinger og ett egg da de brøt seg inn i parken natt til 14. mai. Mandag ble to av kyllingene funnet døde i rugekassene inne i parken. Fortsatt er én kylling og egget på avveie.

Les også: Politiet endrer siktelsen i pingvin-saken

I denne omgang anmeleder de ikke Atlanterhavsparken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siri Martinsen i Noah forteller til Nettavisen at også Atlanterhavsparken burde sikret pingvinenes område bedre.

- Samtidig understreker vi at det ikke å ha sikret området i forhold til risikoen også er problematisk. Dette bør parken ta til etterretning. Samtidig har de også forsøkt å forhindre slike arrangementer i nærheten av dyrene, det skal de ha honnør før, sier Martinsen.

Noah anmelder saken etter Dyrevelferdsloven § 3. §3 i Dyrevelferdsloven slår fast at dyr skal "beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger".

Les også: - Alt håp ute for pingvinene

- I dette tilfellet har dyr høyst sannsynlig blitt utsatt for unødig påkjenning, da stress og ungenes død med all rimelighet kan settes i sammenheng med at mennesker trengte seg inn. NOAH mener det er viktig at påkjenningene for dyrene synliggjøres i anmeldelsen og siktelsen, sier Siri Martinsen.

Naturmangfoldloven § 15 sier også at «Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.»

Siden pingvinene var i fangenskap vil NOAH ikke benytte denne paragrafen.

- Men vi vil vil opplyse politiet om at paragrafen understreker alvoret i handlinger som forstyrrer dyrs reir i yngletiden. Det kan få svært tragiske konsekvenser når dyr stresses og utsettes for påkjenninger i yngletiden, og der er viktig at folk har en bevissthet rundt dette. Dessverre har denne bevisstheten tydeligvis manglet hos noen i denne saken, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.