NOAS vil ha hjem asylpoliti i utlandet

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) krever at regjeringen hjemkaller de norske politifolkene som er stasjonert i utlandet for å hindre at asylsøkere med falske dokumenter kommer hit.

De utsendte skal hindre folk uten reelt beskyttelsesbehov i å komme seg til Norge, men NOAS er kritisk til arbeidet til disse politifolkene, skriver Aftenposten.

- Det er moralsk uakseptabelt å sende ut politi for å hindre asylsøkere i å nå Norges grenser. Vi oppfordrer regjeringen til å kalle tjenestemennene tilbake. De stanser mennesker på flukt. Politiet foretar ingen vurdering av asylsøkernes situasjon, eller hva som vil skje med dem. I mange tilfeller bidrar norske myndigheter til å forverre saken deres, sier fagsjef Rune Berglund Steen i NOAS.

Politifolk fra Kripos er på plass blant annet i Dubai og Bulgaria, og i perioder på flyplassen i Bangkok. De samarbeider med flyselskaper og immigrasjonsmyndighetene for å hindre at personer med falske dokumenter når de nordiske landene.

Ifølge Kripos-sjef Arne Huuse hindrer ikke politifolkene mennesker i nød, men stanser derimot menneskesmugling i stor skala og personer som på falske premisser prøver å skaffe seg et bedre liv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.