*Nettavisen* Nyheter.

Nokas-helt innblandet i hundedrap

Bevæpnet politi under et aksjon i forbindelse med etterforskningen av Nokas-ranet.

Bevæpnet politi under et aksjon i forbindelse med etterforskningen av Nokas-ranet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)

Politibetjent Erik Håland skjøt en av Nokas-ranerne og reddet en kollega. Nå vil forsvarerne til fem Nokas-siktede bruke to hundedrap mot ham i Nokas-rettssaken.

17.04.05 09:29

Politibetjent Erik Håland har blitt etterforsket av SEFO for Nokas-skytingen, og blir nå etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Etterforskningen skyldes i følge Rogalands Avis at han skal ha gasset to hunder med pepperspray.

Skutt etter gassing
Hundene ble deretter skutt med en revolver, trolig av Håland eller hans kollega den 5. februar i år.

John Christian Elden forsvarer Nokas-siktede Erling Havnå, samt 29-åringen som fikk hundene sine drept. Elden sier politimannens skytegladhet kan ha betydning for utfallet av Nokas-rettsaken.

– Jeg mener dette kan være et sentralt spørsmål for de av forsvarerne som har klienter som kan knyttes til skytingen. Det er klart at hvordan en skyteepisode starter vil være av betydning i en slik sak, sier Elden.

- Ville uskadeliggjøre
Håland har forklart til magasinet Politiforum at han skjøt mot raneren som var ikledd fullt verneutstyr med skuddsikker vest, hjelm og skuddsikkert visir. - Jeg måtte sikte mot beina for å forsøke å uskadeliggjøre ham, sa Håland. Raneren var da plassert på Domkirkeplassen like ved et sted hvor Håland poltikollega ville dukke opp kort tid etter.

17 skudd
Totalt avfyrte han 17 skudd mot ranerne.

– Fra en av ranerne er det allerede gitt uttrykk for at årsaken til at situasjonen kom ut av kontroll, var at politiet avfyrte skarpe skudd mot dem. Hvordan dette egentlig henger sammen, vil nok være et tema under hovedforhandlingen, sier Elden.

Håland ble SEFO-etterforsket for skytingen på Domkirkeplassen. Saken ble henlagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.